Featured, Politic

Guvernul a decis data desfasurarii alegerilor

Guvernul a adoptat, vineri, cadrul general al măsurilor și calendarul pentru europarlamentare, potrivit căruia termenul pentru depunere a candidaturilor la alegeri este până la data de 28 martie, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

„Pe ordinea de zi de guvernul am avut mai multe acte referitoare la pregătirea aegerilor europarlamentare ce vor avea loc în acest an pe 26 mai, duminică. Sunt mai multe acte nrmative adoptate pentru pregătirea acestui moment. Au fost adoptate mai multe acte ce conțin măsuri pentru buna organizare a alegerilor pentru PE din 2019. În actele normative sunt prevăzute reglementări cu privire la garantarea organizării în mod liber, corect și sigur a alegerilor europarlamentare din luna mai 2019, prin măsuri de prevenire și combaterea a fraudelor electorale, asigurarea secutirății cibernetice și a protecției datelor cu caracter personal prelucrate în context electoral. (…) A fost aprobat și programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea membrilor români în Parlamentul European. Cu 60 de zile înainte de alegeri, până la data de 28 martie 2019 trebuie depuse și înregistrate candidaturile”, a afirmat Nelu Barbu, la finalul ședinței a Guvern.

Guvernul a decis data desfasurariialegerilor

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Executivului a anunțat implementarea sistemului de monitorizare a prezenței de vot.

„AEP împreună cu Serviciul de Telecomunicații speciale și Institutul Național de Statistică vor asigura implementarea și operaționalizarea sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenirea votului ilegal, același sistem folosit și în 2016. Sunt prevăzute măsuri pentru primirea contestațiilor”, a adăugat Barbu.

El a precizat că MAE ca trebui să anunțe secțiile de vot din străinătate cu 30 de zile înaintea zilei de vot.

Guvernul a decis data desfasurariialegerilor

„MAE va asigura organizarea și aducerea la cunoștință publică a secțiilor de votare din străinătate până cel mai târziu cu 30 de zile înaintea zilei de referință. Sunt stabilite principalele cheltuieli pentru organizarea alegerilor. În bugetul de stat pentru 2019 au fost prevăzute aceste sume”, a conchis putătorul de cuvânt al Guvernului.

Alegerile pentru Parlamentul European au loc pe 26 mai.

blank