Premierul Sorin Grindeanu a anuntat ca Executivul a aprobat, in sedinta de miercuri, printr-o ordonanta de urgenta, o masura asumata de coalitia de guvernare si anume programul „Prima chirie”.

Potrivit unui comunicat de presa al Executivului, in vederea derularii programului „Prima chirie”, Guvernul a modificat si completat prin OUG Legea nr. 76/ 2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, in scopul incurajarii in munca a somerilor.
„Astfel, se acorda o prima de relocare persoanelor inregistrate ca someri la agentiile pentru ocuparea fortei de munca ce se incadreaza in munca, potrivit legii, intr-o alta localitate, situata la o distanta mai mare de 50 km fata de localitatea de domiciliu sau resedinta si ca urmare a acestui fapt isi schimba domiciliul sau isi stabilesc resedinta in localitatea respectiva sau in localitatile invecinate acesteia.

Citeste si...
O data la 100 de ani , Revelion cu Delia si Smiley

Prima de relocare este acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj si este egala cu 75% din suma destinata asigurarii cheltuielilor pentru locuire (plata chiriei si a utilitatilor) in noul domiciliu sau noua resedinta, dar nu mai mult de 900 de lei”, precizeaza comunicatul.
Conform sursei citate, prima de relocare se acorda persoanelor ale caror venituri nete lunare nu depasesc suma de 5.000 lei/ luna, in situatia in care sunt singure sau impreuna cu familiile acestora, si care se incadreaza in munca pentru o perioada de cel putin 12 luni.
„Prima de relocare se acorda lunar, pe o perioada de 36 de luni. Prima de relocare se acorda la cerere si nu se cumuleaza cu prima de incadrare sau cu prima de instalare, prevazute in legislatie”, informeaza Guvernul.