Guvernul a anunțat regulile speciale
Actualitate, Featured

Guvernul a anunțat regulile speciale de prevenție împotriva COVID la alegerile locale

Guvernul a anunțat, luni, reguli speciale de protecție sanitară la alegerile locale din 2020, ca urmare a pandemiei de coronavirus.

Guvernul a anunțat regulile speciale de prevenție, pe lângă măsurile privind utilizarea măștii şi distanţarea, alegătorii vor fi obligați să își dezinfecteze mâinile, atât la intrarea, cât și la ieșirea din secția de votare.

Guvernul a anunțat regulile speciale de prevenție împotriva COVID la alegerile locale

De asemenea, trebuie asigurată distanțarea fizică de minimum 1 metru între participanții la procesul electoral.

”Art. 4 – (1) În condițiile art. 5 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 55/2020, cu modificările ulterioare, se stabilesc următoarele măsuri și acțiuni obligatorii:

1. purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către candidaţii şi echipele de campanie în timpul evenimentelor/ întrunirilor/acţiunilor aferente campaniei electorale.

2. purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către participanții la procesul electoral (alegători, membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, operatorii de calculator, persoanele acreditate, candidații, delegaţii acreditaţi, personalul de pază, personalul tehnic al birourilor electorale ale secţiilor de votare, informaticieni, personalul centrelor operative de intervenție pentru remedierea disfuncționalităților Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal – SIMPV, membrii biroului electoral de circumscripţie ierarhic superior) pe toată perioada în care se află în sediul secţiei de votare şi în localul de vot.

3. asigurarea distanțării fizice de minimum 1 metru între participanții la procesul electoral.

4. dezinfecția periodică și după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanților la procesul electoral.

5. dezinfecţia sediilor secţiilor de votare, în conformitate cu dispozițiile art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 577/2020 privind stabilirea măsurilor tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor locale din anul 2020.

6. afişarea prin grija primarilor în locuri vizibile a regulilor de protecţie individuală, de distanțare fizică, de igienă și de acces în sediul secţiei de votare şi în localul de vot.

7. stabilirea, pe cât posibil, prin grija primarilor a unor circuite separate de intrare şi de ieșire în sediul secţiei de votare şi în localul de vot, precum şi marcarea corespunzătoare a acestora cu indicatoare.

8. marcarea prin grija primarilor a locurilor de staționare în sediul secţiei de votare și în afara acestuia, astfel încât să se asigure menținerea distanței fizice de minimum 1 metru între participanţii la procesul electoral.

9. amplasarea prin grija primarilor, în sediul secţiei de votare şi în localul de vot, a flacoanelor cu soluție dezinfectantă, pe bază de alcool, pentru mâini, marcate corespunzător, precum și a recipientelor unde se vor arunca măștile și mănușile folosite.

10. asigurarea prin grija primarilor a personalului tehnic care va măsura temperatura participanţilor la procesul electoral, la intrarea în sediul secţiei de votare și care va îndruma alegătorii către localul de vot, respectiv către ieșirea din sediul secției de votare, astfel încât aceștia să petreacă un timp cât mai scurt în interiorul acestuia.

11. asigurarea prin grija primarilor a termometrelor non-contact și de către Ministerul Sănătății a materialelor de protecție sanitară, precum și a materialelor dezinfectante pentru secţiile de votare, potrivit reglementărilor în vigoare.

12. președintele biroului electoral al secției de votare sau locțiitorul acestuia, după caz, se va asigura că numărul total al persoanelor care sunt prezente în același timp în localul de vot, exceptând alegătorii, nu va fi mai mare de 15.

13. accesul în localul de vot se va face eșalonat, astfel încât în sala unde se votează să nu fie prezenți, în același timp, mai mult de 5 alegători și să se respecte distanțarea de minimum 1 metru între persoane; alegătorii sunt obligați să își dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secţiei de votare şi localul de vot și la ieșirea din acestea.”

Secretarul de stat Raed Arafat a adăugat că, la solicitarea STS, persoanele care au cărți de identitate vor trebui să le introducă personal în aparatul care le citește:

“De subliniat că pe partea campaniei continuă regulile care în mare parte sunt cunoscute: numărul maxim rămâne la fel – 50 persoane în interior, 100 în exterior, portul măştii, triajul observaţional, dezinfecţia spaţiilor în care se derulează activităţile de zi, deci aspectele de igienă obligatorii care sunt stabilite prin ordin”, a precizat Arafat, după şedinţa de Guvern.

El a menţionat că regulile la nivelul secţiilor de vot vor fi stabilite prin ordin de ministru.

“La nivelul secţiilor de vot regulile urmează să fie stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii, bineînţeles, împreună cu Ministerul Afacerilor Interne şi cu avizul Autorităţii naţionale electorale – regulile care privesc accesul, aspectele care privesc modul în care se va desfăşura votul. Dau două, trei exemple: obligativitatea dezinfectării mâinilor la intrare în secţia de vot şi la ieşire din secţia de vot. Cartea de identitate va fi introdusă de alegător în sistemul informatic. Bineînţeles, va fi instruit cum să o facă. Doar la cei care au buletine vechi din hârtie, operatorul procesează buletinul cu dezinfectarea mâinilor înainte şi după ce manipulează buletinul”, a explicat Arafat, potrivit Agerpres.

Alegeri locale 2020, reguli speciale: ”Recomandarea este ca alegătorii să vină cu mască de acasă” și chiar pix

Secretarul de stat în MAI a mai declarat că este recomandat ca alegătorii să îşi aducă propria mască, în momentul în care se vor prezenta la secţia de votare, arătând însă că se vor putea asigura măşti şi pentru cei care nu au.

“Eu, din ce am înţeles, da, va putea să obţină o mască (alegătorul care nu are – n.r.), dar recomandarea totuşi este ca alegătorii să vină cu mască”, a spus Arafat, la finalul şedinţei de Guvern.

Întrebat dacă este bine ca alegătorii să îşi aducă şi pixul de acasă, pentru a putea semna, el a replicat că este de preferat, pentru evitarea transmiterii infecţiilor.

“Pentru semnătură, da, poate să vină cu pixul de acasă şi să semneze cu pixul de acasă. Poate că este şi mai bine aşa ca să nu se transmită între membrul comisiei şi alegător. Deci este foarte bine”, a arătat şeful DSU.

Alegeri locale 2020, reguli speciale pentru urna de vot mobilă, în contextul pandemiei de coronavirus

Premierul Ludovic Orban a precizat că ordinul comun va trebui să clarifice procedura folosirii urnei mobile pentru pacienţii bolnavi de COVID.

Guvernul a anunțat regulile speciale de prevenție împotriva COVID la alegerile locale

Şeful Executivului a mai spus că este bună ideea ca întâi urna mobilă să meargă la alegătorii care au nevoie de ea, dar nu sunt bolnavi de coronavirus şi apoi la cei infectaţi cu noul virus sau la contacţii acestora.

”În ordinul comun va trebui clarificată procedura pentru cei care sunt bolnavi de COVID sau sunt izolaţi la domiciliu trebuie foarte clară procedura de solicitare a urnei mobile. Pentru că urna mobilă trebuie să le asigure dreptul de vot fie celor izolaţi la domiciliu ca fiind infectaţi, fie sunt carantinaţi pentru că sunt în ancheta epidemiologică ca persoane de contact. Trebuie să le asigurăm solicitarea dreptului de vot. Am văzut că e foarte bună ideea întâi să se ducă urna mobilă la cazurile care necesită deplasarea urnei mobile non-COVID şi abia după aia să se ducă la cei care fie sunt afectaţi, fie persoane de contact”, a afirmat Ludovic Orban.


blank