Guma
Actualitate, Featured

Guma de mestecat conține un aditiv toxic interzis de UE

Uniunea Europeană interzice folosirea unui aditiv alimentar foarte toxic, aditiv care se regăseşte în produse precum guma de mestecat. Acesta are rol de colorant.

Guma de mestecat conţine un aditiv foarte toxic. Este vorba despre dioxidul de titan. Acesta are rol de colorant şi poate fi găsit atât în guma de mestecat, cât şi în produse de patiserie, suplimente alimentare, supe sau bulion.

Guma de mestecat conţine un aditiv foarte toxic. Decizia luată de UE

Statele membre au aprobat, vineri, 8 octombrie, propunerea Comisiei Europene de a interzice utilizarea dioxidului de titan (E171) ca aditiv alimentar începând din 2022.

„Siguranța alimentelor noastre și sănătatea consumatorilor noștri nu sunt negociabile. În prezent, acționăm decisiv împreună cu statele membre, pe baza unor date științifice solide, pentru a elimina un risc legat de o substanță chimică utilizată în alimente”, a declarat Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranță alimentară.

Propunerea Comisiei se bazează pe un aviz științific al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, care a concluzionat că E171 nu mai poate fi considerat sigur atunci când este utilizat ca aditiv alimentar, în special din cauza faptului că nu pot fi excluse preocupările legate de genotoxicitate.

Noua lege va intra în vigoare la începutul anului 2022, cu excepția cazului în care Consiliul sau Parlamentul European vor adopta o obiecție până la sfârșitul acestui an. Va începe apoi o perioadă de eliminare treptată de 6 luni, după care se va aplica o interdicție totală de utilizare în produsele alimentare, informează Comisia Europeană.

Tratament anti-COVID-19 cu anticorpi monoclonali. Comisia Europeană a semnat contractul de achiziţie
Comisia Europeană a anunţat că a semnat un contract cadru de achiziţie cu compania farmaceutică Eli Lilly pentru un tratament anti-covid cu anticorpi monoclonali.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) analizează tratamentul produs de compania farmaceutică Eli Lilly. Optsprezece state membre au semnat un acord comun pentru achiziţia a 220.000 de astfel de tratamente.

„Peste 73% din populaţia adultă a UE este în prezent vaccinată complet, iar această rată este încă în creştere. Însă vaccinurile nu pot fi singurul nostru răspuns în faţa COVID-19. Oamenii continuă să se infecteze şi să se îmbolnăvească. Va trebui să ne continuăm eforturile de a preveni îmbolnăvirile prin vaccinare şi în acelaşi timp să ne asigurăm că le putem trata cu soluţii terapeutice. Prin semnătura de azi, încheiem cea de-a treia achiziţie şi ne respectăm angajamentul în temeiul Strategiei Terapeutice a UE privind facilitarea accesului la medicamente de ultimă generaţie pentru pacienţii COVID-19”, a declarat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, potrivit Agerpres.

Tratamentele anti-covid contribuie la salvarea de vieţi, accelerează timpul de recuperare al bolnavilor, reduc durata de spitalizare şi în ultimă instanţă reduc din presiunea asupra sistemelor de sănătate.

blank