Grupul Meta
IT&C

Grupul Meta (Facebook, Instagram şi WhatsApp) se aliază cu medii de informare franceze pentru a combate dezinformarea

Grupul Meta – din care fac parte reţelele de socializare sau comunicare Facebook, Instagram şi WhatsApp – a semnat un acord cu mai multe medii de informare din Franţa. In perspectiva alegerilor prezidenţiale franceze (aprilie) şi legislative (iunie), grupul lui Mark Zuckerberg spune că doreşte „să-i ajute pe cetăţeni să citească şi să decripteze informaţia de pe internet”.

Este pentru prima dată că, cu ocazia unor alegeri din Franţa, grupul Meta instaurează, împreună cu agenţia France Presse, un serviciu special de verificare a informaţiilor difuzate pe reţelele sociale. Astfel, utilizatorii vor putea transmite mesaje, via WhatsApp, agenţiei de presă care va putea răspunde, cu articole de verificare, conţinutului respectiv.

De asemenea, parteneriatele semnate de Meta cu mediile Loopsider, France 24 şi AFP prevăd transmiterea de mesaje pedagogice – scrise sau video – privind informaţiile false.

In fine, Meta va instaura în zilele următoare o echipă virtuală destinată să asigure, 24 de ore din 24, securitatea alegerilor franceze. Din echipe vor face parte angajaţi Meta din Franţa dar şi specialişti în operaţiuni de ingerinţă şi jurişti bazaţi în SUA şi nu numai.

Meta prevede, ca şi la precedentele alegeri din 2017, să difuzeze tuturor utilizatorilor săi din Franţa mesaje în care se reamintesc datele acestor alegeri.

Reamintim, la alegerile americane din 2016, reţeaua Facebook a fost folosită ca unealtă de propagandă electorală pro-Trump. De atunci a început Facebook şi acum Meta – casa-mamă – să ia iniţiative, în colaborare cu medii de informare din lumea întreagă – vreo 80 la număr – pentru a contracara fenomenul de fake news.