Actualitate, Stiri

Gruia Stoica face bani şi din puşcărie

O firmă de-a lui ar putea încasa până la 98 milioane lei… pentru revizii 

Gruia

Compania Electroputere VFU (RMAR), deţinută de Gruia Stoica, a încheiat luni cu CFR Călători un acord-cadru pentru lucrări de revizie cu o valoare cuprinsă între minim 1,85 milioane lei şi maxim 98,1 milioane lei, fără TVA.

“Electroputere VFU Paşcani a încheiat cu Societatea Naţională de Transport Călători CFR Călători acordul-cadru de prestări servicii nr. 4 din data de 10 februarie 2014 pentru serviciul de «Revizie tip R8 la automotoarele Desiro SR 20 D – Revizie Capitală» pentru cantităţile minime şi maxime ale acordului cadru, valoare minimă 1,85 milioane lei fără TVA şi valoare maximă 98,1 milioane lei fără TVA”, se arată într-un raport al companiei din Paşcani remis Bursei.

Compania Electroputere VFU Paşcani (RMAR), fostă Remarul Paşcani şi deţinută de Gruia Stoica prin compania Grup Feroviar Român, a înregistrat în primele nouă luni ale anului trecut o cifră de afaceri de 83,1 milioane lei (18,8 milioane euro) şi un profit net de 3,6 milioane lei (831.000 de euro).

Remarul Paşcani şi-a schimbat denumirea în Electroputere VFU la finele lunii martie, după ce Gruia Stoica a cumpărat la sfârşitul anului 2012 divizia de producţie locomotive a Electroputere Craiova (EPT).

Omul de afaceri Gruia Stoica, acuzat că i-ar fi dat avocatului Doru Boştină trei milioane de euro pentru a afla, prin intermediul acestuia, ce preţ cere CFR Marfă la licitaţia pentru transportarea cărbunelui în beneficiul Complexului Energetic Oltenia, a fost arestat preventiv la finele lunii ianuarie pentru 29 de zile.

În a doua parte a lunii iunie, Grup Feroviar Român a fost declarat câştigător în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru pachetul de 51% din acţiuni şi asumându-şi investiţii de 900 milioane lei plus 1,5 milioane euro investiţii de mediu.

Vânzarea a pachetului majoritar de acţiuni la compania de stat nu a putut fi finalizată până la termenul limită, 14 octombrie, pentru că unele bănci creditoare ale CFR Marfă nu şi-au dat acordul pentru schimbarea acţionariatului, iar Consiliul Concurenţei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunţa asupra tranzacţiei.

Grup Feroviar Român este al doilea mare operator de transport feroviar de marfă din România şi face parte din grupul Grampet, controlat de Stoica.