Un băiețel în vârstă de 4 ani, din județul Cluj, a murit de gripa tip A, miercuri. El devine, astfel, cel de-al patrulea copil care a decedat din cauza virusului gripal în această iarnă, în România.

Copilul avea condiții medicale preexistente și nu fusese vaccinat anti-gripal, în prealabil.

Totodată, un bătrân, în vârstă de 70 de ani, din Bacău, a murit de gripă, ridicând numărul deceselor din cauza virusului gripal la 12, în această iarnă. Bătrânul suferea și de alte afecțiuni.

Prima săptămână epidemică din acest sezon

Institutul Național de Sănătate Publică anunță că au fost raportate la nivel naţional 3.645 cazuri de gripă clinică, răspândite pe întreg teritoriul ţării, mai multe cu 7.4% comparativ cu cele raportate în aceeaşi săptămână a anului precedent S 04/2019 (3.393 cazuri).

La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 102.981, cu 23.2% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (134.201) şi cu 26.1% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (81.646). În sezonul precedent vârful epidemic a avut loc cu 3 săptămâni mai devreme decât în mod obişnuit.

Deoarece creşterea numărului de îmbolnăviri faţă de nivelul aşteptat (media aritmetică a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare) a fost mai mare de 20% şi au fost detectate mai mult de 10% virusuri gripale aparţinând aceluiaşi subtip, din totalul produselor patologice testate, săptămâna 4 a fost caracterizată ca prima săptămână epidemică din acest sezon

Au fost raportate 15 cazuri de Infecţii Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 4 mai puţine faţă de săptămâna precedentă şi cu 75 mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent.

De la începutul sezonului 2019-2020 au fost înregistrate 12 decese confirmate comfirmă gripa din care 7 tip A, subtip (H1)pdm09, 2 tip B şi 1 tip A în curs de subtipare.