Featured, Politic

Grațierea, promisă de ambele tabere din PSD

Disputa din interiorul PSD se opreşte atunci când vine vorba de aprobarea unui act normativ privind amnistia şi graţierea. Atât Liviu Dragnea, cât și adversarii săi le promit social-democraților că vor face acest pas.

Diferențele dintre cele două tabere par să fie mai degrabă de formă și nu de fond. Președintele PSD Liviu Dragnea ar dori o aprobare rapidă, prin ordonanță de urgență în timp ce adversarii săi vorbesc de o lege aprobată de Parlament.

Problema este intens dezbătută, după ce atât primarul Capitalei Gabriela Firea, cât și un grup de nemulțumiți strânși în jurul vicepremierului Paul Stănescu și al liderului PSD Giurgiu Niculae Bădălău au contestat manierea în care Liviu Dragnea conduce PSD. Ei l-au criticat pe Dragnea pentru faptul că ia deciziile în cadru restrâns și a generat mai multe scandaluri, care au dus la scăderea partidului în sondaje.

În aceste condiții, susținătorii lui Liviu Dragnea îi acuză pe adversarii șefului PSD că vor să blocheze amnistia și grațierea. ”Eu vreau să discut, dacă o să fiu invitat în Comitetul Executiv, să întreb care sunt interesele acestui grup de oameni care o apără pe doamna Firea în momentul în care prejudiciază imaginea partidului nostru şi în momentul în care dânsa spune că este împotriva amnistiei şi graţierii”, a declarat deputatul PSD Cătălin Rădulescu.

Miza dezbaterii

De cealaltă parte a baricadei, Gabriela Firea susține că a dorit doar să se asigure că se va proceda legal. ”O ordonanţă de Urgenţă nu ar fi corectă din punct de vedere juridic. Dacă este nevoie şi se prevede şi în Constituţie de amnistie şi graţiere aceasta trebuie să fie reprezentate de un proiect sută la sută legal, sustenabil, consolidat, care să nu pună în pericol nici pe cei care au avizat şi felul în care au avizat şi nici ţara”, a spus Firea.

 

Un răspuns a venit și din partea vicepreședintelui PSD, Adrian Țuțuianu, unul dintre contestatarii lui Liviu Dragnea. ”Şi amnistia şi graţierea sunt acte de clemenţă pe care statul civilizat le face în orice ţară. Cele două trebuie date prin lege adoptată de Parlament”, a susținut Țuțuianu.

Asigurările date de ambele tabere sunt cruciale pentru disputa internă din interiorul PSD. Liderii social-democrați din teritoriu cer conducerii centrale să aprobe un act normativ în acest sens. Dragnea promite grațierea și la fel procedează și adversarii săi. Însă, mai nou, adversarii lui Dragnea le spun oamenilor din teritoriu că planul ar fi facilitat tocmai de retragerea actualului șef al PSD. ”Un act normativ prind grațierea și amnistia nu poate fi aprobat atâta timp cât Dragnea este șeful PSD, pentru că se va face imediat legătura cu dorința sa de a scăpa de dosare”, este versiunea lansată de adversarii lui Dragnea în interiorul PSD, potrivit unor surse din partid.

 

Ordonanță sau lege

Varianta ordonanței de urgență, dorită de Liviu Dragnea, depinde de premierul Viorica Dăncilă, la care șeful PSD a făcut trimitere atunci când a fost întrebat cum va fi tranșat subiectul. ”Ăsta e Guvernul României, trebuie să-şi asume ceva, sa vină cu o propunere sau să propună Parlamentului, lucrurile nu pot rămâne aşa”, a afirmat Dragnea. ”Am dat un termen în viaţa asta, să fim în viaţă. Da, în termen rezonabil”, a explicat Dragnea. În schimb, Tudorel Toader a declarat că la Ministerul Justiţiei nu se află niciun proiect pe această problemă. Or, în mod normal un proiect al Guvernului pe această temă trebuie pregătit de Ministerul Justiției.

 

Pe de altă parte, Florin Iordache (PSD) a recunoscut că un proiect privind graţierea se află la Comisia Juridică din Camera Deputaţilor. Însă, procedura parlamentară este riscantă pentru Liviu Dragnea, ținând cont de situația delicată din Legislativ. Și aceasta pentru că neînțelegerile din PSD au efecte și asupra majorității parlamentare. Faptul a fost vizibil chiar la votul privind moțiunea simplă împotriva ministrului de Interne Carmen Dan. Moțiunea a picat mai mult din cauza slăbiciunii Opoziției și nu ca efect al mobilizării PSD. Deși PSD și ALDE au 168 de deputați, doar 149 au votat împotriva moțiunii. 16 parlamentari PSD au lipsit de la vot, fapt fără precedent pentru un partid, în general, disciplinat. Au lipsit și parlamentarii UDMR, de obicei fidei coaliției de guvernare. A fost un prim semnal că pentru PSD va fi greu să adune 165 de voturi, majoritatea necesară în Camera Deputaților pentru a aproba un proiect de lege. În plus, odată votat proiectul de lege, acesta poate fi contestat la Curtea Constituțională.

 

Filialele din Ardeal vor Comitet Executiv

 

Vicepreşedintele PSD Gabriel Zetea a anunţat, sâmbătă, la finalul unei şedinţe cu liderii organizaţiilor PSD din Transilvania, că filialele din Ardeal îi solicită preşedintelui formaţiunii, Liviu Dragnea, convocarea unei şedinţe a CExN pentru „a clarifica eventualele nemulţumiri” din partid.

 Potrivit acestuia, organizaţiile judeţene PSD din Ardeal susţin „fără rezerve” Guvernul. „Susţinem fără rezerve Guvernul PSD-ALDE şi aplicarea în continuare a Programului de Guvernare. Toate atacurile şi disensiunile publice între membrii PSD cu funcţii de conducere de la Bucureşti trebuie să înceteze rapid pentru a ne concentra pe rezultatele guvernării şi pentru a ne putea ţine de cuvântul dat românilor în 2016. Cerem preşedintelui Liviu Dragnea convocarea în cel mai scurt timp posibil a unei şedinţe (sau a câte şedinţe este nevoie) a Comitetului Executiv Naţional pentru a clarifica eventualele nemulţumiri a unor colegi. PSD este un partid democratic unde fiecare are dreptul să îşi exprime liber punctul de vedere dar ne dorim să auzim nemulţumirile în cadrul şedinţelor statutare ale partidului şi nu în mass media”, a precizat Zetea.

 Anterior,  Zetea a declarat că „nimeni nu va achiesa” în partid la ideea schimbări a liderului formaţiunii, Liviu Dragnea, atâta vreme cât nu există o „alternativă conturată” şi că, personal, el nu vede „astăzi” această alternativă în PSD.

 

Mesajul lui Paul Stănescu

Vicepremierul Paul Stănescu, preşedinte al PSD Olt, a declarat că în partid există opinii şi personalităţi diferite, însă obiectivul rămâne realizarea programului de guvernare, iar în situaţia în care ar trebui să aleagă între un coleg, o persoană, un prieten şi PSD, ar alege PSD. ”Eu am spus de partid, persoanele sunt efemere, toţi suntem efemeri şi, mai ales în anumite funcţii, nimeni nu e bătut în cuie într-o anumită funcţie”, a spus vicepremierul Stănescu. 

blank