Actualitate, Featured

Gospodăriile românilor au rămas fară măgarii

Folosiți din greu la căratul bagajelor până în vârf de munte și la muncile câmpului, măgarii, nelipsiți cândva din gospodăriile românilor, sunt din ce în ce mai puțini.

Dacă în 2010, în România erau peste 30.000,de măgarii acum, numărul lor a scăzut dramatic. Asta, deși laptele dat de aceste animale este extrem de hrănitor și se vinde și cu 100 de lei litrul.

În Alba, unde ciobanii pleacă la sfârșitul lunii mai cu oile în transhumanță până în masivul Retezat, măgării erau nelipsiți din bătătură. Acum, însă, pentru că unele trasee spre munte s-au asfaltat, crescătorii de animale și-au cumprat mașini de teren și au renunțat la cărăușii tradiționali. În plus, pentru muncile câmpului, mulți și-au procurat mijloace mecanizate.

Romanel Mirca, cioban: „Toți ciobanii plecau spre munte cu câte 10-15 și 20 de măgari. Măgarul era casa ciobanului, acolo își punea mâncare, își punea cojocul, și acuma mașinile ce mai merg pe altă parte, măgari mai puțini. Aveam câte 3-4 măgari, acuma mai avem unul”.

Potrivit datelor Institutului de Statistică, acum 10 ani în România erau în jur de 30.000 de măgari și catâri, iar în 2013 numărul lor scăzuse deja cu mai bine de 25%.

Unii întreprinzători au deschis ferme speciale

În timp ce oierii își schimbă obiceiurile, unii întreprinzători care știu că laptele de măgăriță este foarte sănătos și are proprietățile cele mai apropiate de cel matern au deschis ferme speciale.

Cristian Cîmpan, fermier: „Am văzut pe internet cât de valoros e laptele de măgăriță și am zis că hai să încep. Și am început cu o măgăriță și acuma, uite, că avem aproape 200. Avem clienți, da, avem în toată țara, în special în regiunea noastră de vest, Arad, Timișoara, Cluj, Oradea, livrăm aproape zilnic la domiciliu”.

Ca să-și dezvolte fermele, crescătorii de măgărițe din Transilvania s-au unit într-o asociație pentru a obține subvenții de la stat. Cererea tot mai mare pentru laptele de măgăriță a făcut ca prețul animalelor să crească. O femelă gestantă costă până la 2.000 de lei.

magari, ferma,