IT&C, Stiri

Google vrea să aducă Internet şi în regiunile izolate

Intenţionează să investească 1 miliard de dolari într-o flotă de sateliţi

   google (5)

Google intenţionează să investească peste 1 miliard de dolari într-o flotă de sateliţi pentru a extinde accesul la internet în zonele izolate ale lumii, iar proiectul va începe cu 180 de sateliţi de dimensiuni mici, au declarat surse apropiate situaţiei pentru cotidianul Wall Street Journal.

Compania americană speră să depăşească astfel dificultăţile financiare şi tehnice care au împiedicat în trecut punerea în aplicare a unor obiective similare.

Detaliile nu sunt încă stabilite, dar proiectul va începe cu 180 de sateliţi mici de capacitate ridicată, care vor orbita în jurul pământului la altitudini mai joase decât cei tradiţionali. Ulterior, reţeaua s-ar putea extinde, au spus sursele.

Proiectul Google este condus de Greg Wyler, fondatorul companiei O3b Networks, de comunicare prin satelit, au spus sursele. Google a angajat, de asemenea, ingineri şi de la compania specializată în sateliţi Space Systems/Loral. Wyler, care s-a alăturat recent Google, are în echipă 10-20 de persoane.

Costul investiţiilor variază de la 1 miliard de dolari la 3 miliarde de dolari şi va depinde de designul final al reţelei, precum şi de o fază ulterioară care ar putea dubla numărul de sateliţi, au spus sursele.

Planul Google reprezintă ultima iniţiativă a unei companii din Silicon Valley de a furniza de la înălţime internet pentru a-şi dezvolta afacerile. Google şi Facebook mizează pe potenţialii utilizatori din regiunile care nu au încă acces la internet pentru a-şi creşte veniturile şi profiturile.

Proiectul Loon al Google prevede lansarea de baloane la mare altitudine, echipate astfel încât să asigure servicii de internet în bandă largă în regiuni izolate.

În aprilie, Google a preluat Titan Aerospace, producător de drone care funcţionează cu energie solară. Facebook are propriul proiect de a utiliza drone pentru a oferi acces la internet.