Gigantul american al internetului Google, care este vizat de o anchetă pentru fraudă fiscală în Franţa, a acceptat joi să plătească aproape un miliard de euro pentru a-şi reglementa contenciosul cu fiscul francez. Acordul a fost calificat drept „istoric” de Ministerul francez al Economiei, a consemnat AFP, citată de Agerpres.
În cadrul acordului, compania multinaţională a convenit pe de o parte să plătească o amendă de 500 de milioane de euro pentru a pune capăt anchetei lansate de Parchetul naţional financiar (PNF) şi, pe de altă parte, să achite alte 465 de milioane de euro în schimbul stingerii datoriilor fiscale şi închiderii procedurilor de executare silită angajate împotriva sa.
Aflat de mai mulţi ani în colimatorul fiscului francez, Google a încheiat deja acorduri similare şi în alte ţări, în special în Marea Britanie şi în Italia, care l-au costat alte sute de milioane de euro.
Amenda de 500 de milioane de euro acceptată de Google Franţa şi Google Irlanda a fost validată în cadrul unei aşa-zise Convenţii judiciare de interes public, care permite unei companii să negocieze o amendă fără a trece printr-un proces şi printr-o procedură de „recunoaştere a vinovăţiei”.
Prin această convenţie, care pune capăt urmăririlor pentru „fraudă fiscală agravată” lansate în 2015 de PNF, Google recunoaşte că faptele care i-au fost imputate pot corespunde delictului de fraudă fiscală, explică AFP.
Potrivit parchetului francez, Google „s-a abţinut” de la plata a peste 189 milioane de euro către fiscul francez între 2011 şi 2016.
Ancheta PNF a prilejuit între altele ample percheziţii la sediul parizian al companiei americane, în mai 2016, operaţiune la care au participat circa 100 de poliţişti şi experţi în informatică şi care a purtat numele „Tulipe” (Laleaua).
Google, la fel ca alte multinaţionale americane precum Amazon sau Facebook, este acuzată cu regularitate că recurge la scheme complexe pentru a-şi disimula încasările din Franţa şi a-şi scădea astfel impozitele. Compania, al cărei sediu european se află în Irlanda – unde impozitul pe profit (12,5%) este între cele mai mici din UE şi din lume -, a susţinut permanent că respectă legislaţia franceză.
Pentru a pune capăt practicilor fiscale ale multinaţionalelor din IT, guvernul francez a adoptat la sfârşitul anului trecut aşa-zisa taxă Gafa (acronimul de la Google, Amazon, Facebook şi Apple), care a intrat în vigoare în acest an. Totuşi, Parisul s-a angajat să renunţe la ea dacă se ajunge la un acord internaţional privind impozitarea acestor companii, în timp ce preşedintele american Donald Trump a ameninţat că va impune ca represalii o suprataxă pentru vinurile franţuzeşti.
franta , google , amenda google , fiscul francez