Cum poţi să-i ceri asta şi în ce condiţii vor fi eliminate

  Google (2)

Utilizatorii de Internet pot cere Google ştergerea de informaţii sensibile pe un site creat special. În urma deciziei luate de Curtea Europeană de Justiţie acum două săptămâni, cetăţenii din Europa pot solicita ştergerea datelor ce conţin informaţii neadecvate

Google a primit o lovitură serioasă la mijlocul lunii mai, atunci când Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) a decis că cetăţenii europeni au dreptul să solicite oricărui motor de căutare să şteargă date sensibile despre ei. Decizia CEJ poate crea un precedent periculos, iar solicitări de acest gen pot apărea şi către celelalte motoare de căutare şi de ce nu site-uri de altă natură, cum ar fi bloguri, reviste şi ziare online. Deşi nu face niciun fel de referire la aceasta, formularea deciziei este vagă. Deocamdată decizia se referă la motoarele de căutare, dar există şi pericolul ca o măsură similară să fie extinsă la mediul online în general.

Una peste alta, cetăţenii Europei pot alege să solicite stergerea de date, de linkuri, către surse de informaţii referitoare la ei. Aici CEJ a făcut o oarecare delimitare în privinţa datelor ce pot face subiectul unei solicitări de acest gen.

Curtea Europeană de Justiţie a decis că utilizatorii pot cere motoarelor de căutare pe internet să şteargă din rezultatele căutărilor online unele link-uri către ştiri, decizii judecătoreşti şi alte documente care conţin informaţii inadecvate, irelevante sau care încalcă dreptul la viaţă privată.

Decizia CEJ a trimis o undă de şoc în industria IT şi a lovit deosebit de puternic Google, operatorul celui mai mare motor de căutare online, relatează publicaţia americană Wall Street Journal, citată de Mediafax.

Persoanele trebuie să aibă dreptul să ceară ştergerea unor informaţii, întrucât impactul asupra lor a ceea ce apare în căutările online este imens, a afirmat CEJ, adăugând însă că trebuie găsit un echilibru în privinţa interesului public, mai ales în cazul unor indivizi cu rol proeminent în societate.

Ambiguitatea limbajului CEJ ar putea reprezenta cea mai mare problemă pentru companii, care trebuie acum să interpreteze decizia. Dezactivarea link-urilor poate fi impusă şi atunci când informaţiile au fost publicate respectând legea.

Noul site al Google, prezentat ieri, permite unei persoane rezidente în Europa să transmită adrese web pe care le vrea eliminate din căutările online după numele său. Persoanele trebuie să-şi prezinte şi numele, adresele de email, să furnizeze o poză pentru identificare, să explice în ce mod pagina web respectivă are legătură cu ei şi de ce este “irelevantă, depăşită sau inadecvată”.

Linkurile vor fi eliminate doar pentru rezultatele căutărilor iniţiate din UE, potrivit Google. Aici ar putea fi o problemă deoarece există numeroase aplicaţii ce permit routarea adresei IP şi accesarea Google.com cu o adresă IP falsă, care ar putea corespunde, fie ţărilor non-UE şi sau cele două Americi, Asia, Africa sau Australia.

Compania americană a anunţat că va analiza fiecare cerere, inclusiv dacă există interes public pentru linkul care va fi eliminat din căutări, precum ar fi informaţiile despre scheme de înşelăciune, malpraxis profesional, condamnări penale sau comportament al angajaţilor publici.

“Curtea impune Google să ia decizii dificile privind dreptul unei persoane de a fi uitată online şi cel al publicului de a şti”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei. Google va colabora cu autorităţile de protecţie a datelor pentru a implementa hotărârea.

Din comisie fac parte Luciano Floridi – filozof la Institutul Internetului de la Oxford, Frank La Rue – raportor special al ONU pentru protecţia libertăţii de exprimare, Peggy Valcke – director la facultatea de drept a Universităţii Leuven, José- Luis Pińar – academician care a lucrat în trecut pentru agenţia de protecţie a datelor din Spania, precum şi Jimmy Wales – cofondator al enciclopediei online Wikipedia.

Preşedintele executiv al Google, Eric Schmidt, şi şeful departamentului juridic al companiei, David Drummond, vor conduce comisia. Scopul comisiei va fi să promoveze o discuţie amplă asupra implicaţiilor deciziei CEJ, fără să poată decide politica Google.

Google a primit deja mii de cereri pentru ştergerea de linkuri de la rezidenţi europeni. Compania nu a eliminat încă linkuri, dar dezvoltă politicile şi procesele necesare pentru a face acest lucru, a spus un purtător de cuvânt.

Mai jos aveţi adresa unde puteţi introduce link-urile pe care le doriţi scoase din rezultatele căutărilor, dacă îndeplinesc condiţiile menţionate în articol: https://support.google.com/legal/contact/lr_eudpa?product=websearch&hl=en