Actualitate, Stiri

Gino Iorgulescu dă cu subsemnatul la DIICOT

Noul şef al LPF este audiat pentru evaziune fiscală

gino_iorgulescu_79167700

Gino Iorgulescu, noul şef al LPF, este audiat la DIICOT într-un caz în care este acuzat de evaziune fiscală. În acelaşi dosar mai este audiat si Constantin Iacov, fost preşedinte la FC Naţional şi fost candidat la şefia FRF, în anul 2009.

Este vorba despre transferurile mai multor jucători de la FC Naţional la Poli AEK Timişoara, în 2006, când actualul şef al LPF era conducătorul echipei din Parcul cu Platani. Ancheta a fost derulata de ANAF, dupa mai multe controale efectuate la fosta echipa din Liga I, FC National.

Tot in acelasi dosar cu Gino Iorgulescu mai este audiat si Constantin Iacov, fost presedinte la FC National si fost candidat la sefia FRF, in anul 2009, dar şi Florin Ciobanu.

În acest dosar privind transferul unor fotbalişti la Poli Timişoara, în care Gino Iorgulescu, Constantin Iacov şi Florin Ciobanu sunt suspectaţi de evaziune fiscală, a fost dispusă efectuarea unei expertize financiar-contabile, aceasta fiind finalizată recent, au declarat surse judiciare.

Anchetatorii l-au citat pe Gino Iorgulescu să se prezinte la DIICOT pentru a-i fi adus la cunoştinţă rezultatul expertizei.

Fostul conducător al FC Naţional, Gino Iorgulescu, a fost ales, joi, în funcţia de preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), el învingându-l la alegeri pe Dumitru Dragomir, care se afla la conducerea forului din 1996.

În iunie 2006, ANAF informa că fostul preşedinte al grupării bancare Gino Iorgulescu, preşedintele de atunci al Consiliului de Administraţie al FC Naţional, Constantin Iacov, dar şi preşedintele Asociaţiei FC Naţional 2000, Florin Ciobanu, sunt acuzaţi de evaziune fiscală în cazul transferurilor jucătorilor Gabriel Caramarin, Gigel Coman, Gabriel Cânu, Adrian Olah şi Jon McKain la Poli Timişoara şi că, în acest caz, a făcut o plângere penală.

„Cei trei sunt acuzaţi de săvârşirea mai multor fapte, respectiv: omisiunea cu ştiinţă a înregistrărilor în contabilitate, având drept consecinţă denaturarea veniturilor; omisiunea evidenţierii în actele contabile a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate; reţinerea şi nevărsarea, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere de sursă; nevirarea la bugetul asigurărilor sociale de stat a contribuţiei de asigurări sociale, reţinută de la asigurat; nevirarea la bugetul asigurărilor pentru şomaj a contribuţiei la fondul de şomaj”, preciza ANAF.

Conform informaţiilor furnizate de ANAF, faptele respective sunt prevăzute şi pedepsite prin prevederile Legii Contabilităţii, Legii pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, Legii privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale şi Legii privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. De asemenea, în comunicat se menţionează că verificările la cele trei societăţi au fost efectuate la solicitarea Direcţiei Generale a Finaţelor Publice a judeţului Timiş.

Lui Florin Ciobanu, în calitate de preşedinte al Asociaţiei FC Naţional 2000, i se imputa neînregistratea în contabilitate a sumei de 1.450.000 de dolari, rezultată din transferurile lui Gabriel Caramarin, Gigel Coman, Gabriel Cânu şi Adrian Olah, bani încasaţi „integral, în mod nejustificat, în conturile unei alte entităţi juridice, respectiv Asociaţia Pro Naţional”, care nu avea nicio calitate în aceste acorduri.

În comunicatul ANAF se specifica faptul că, potrivit dosarului de executare silită aflat în gestiunea Administraţiei Finanţelor Publice a sectorului 5, AFC Naţional 2000 avea în momentul respectiv datorii totale la bugetul general consolidat de 15.826.907 de lei, dintre care debite cu stopaj la sursă de 6.391.038,02 de lei, pe conturile sale deschise la bănci din România fiind instituite popriri, în vederea recuperării debitelor restante.

Astfel, AFC Naţional 2000 este acuzată că „s-a sustras în mod intenţionat” de la plata obligaţiilor restante la bugetul general consolidat. De asemenea, s-a constatat că asociaţia verificată nu a virat nici suma de 6.391.038,02 de lei, reprezentând obligaţii bugetare cu stopaj la sursă.

Fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al FC Naţional Constantin Iacov este considerat responsabil pentru neînregistrarea integrală în contabilitatea FC Naţional 2000 SA a sumei de 1.100.000 de dolari, încasată pentru transferul fundaşului australian Jonathan McKain la Poli Timişoara, ci doar a zece la sută din această sumă. Astfel, în mod nejustificat, nu a fost înregistrată pe veniturile societăţii suma de 990.000 de dolari, diminuându-se valoarea impozitului pe profit aferent cu suma de 478.621,44 de lei.

Potrivit rezultatelor anchetei desfăşurate de ANAF, Asociaţia Pro Naţional, al cărei preşedinte este Gino Iorgulescu, a încasat integral banii rezultaţi din transferul celor cinci fotbalişti la Poli Timişoara, suma totală ridicându-se la 2.450.000 de dolari, o parte din ea, 1.373.000 de dolari, fiind virată ulterior societăţii Baroque Trading Ltd, din Cipru.

„Având în vedere că jucătorii transferaţi nu erau angajaţii asociaţiei verificate, că în acordurile de transfer asociaţia verificată nu avea nicio calitate şi, mai mult, că aceste operaţiuni nici nu se încadrează în obiectul de activitate şi nici în scopul pentru care a fost înfiinţată, rezultă că toate sumele de bani (…) sunt încasate nejustificat, neavând la bază operaţiuni economice sau de altă natură reale”, susţinea ANAF, precizând că acest caz ar putea intra sub incidenţa Legii 656/2002, privind prevenirea şi sancţionarea spălării banilor.

 

blank