Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a afirmat că sistemul de pensii din România este nesustenabil şi neechitabil, precizând că anul trecut statul a transferat la begetul de pensii echivalentul costului unei autostrăzi pentru a putea plăti pensiile.

„Fondul de pensii nu este un sac fără fund, trebuie să ne comportăm responsabil cu el”, a spus ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene. Cristian Ghinea a precizat că „dacă este creştere economică, atunci vom creşte pensiile”.

„16 miliarde de lei anul trecut. Dacă faceţi un calcul este cât dăm pe Autostrada A7. Anul trecut statul român a luat costul unei autostrăzi din bugetul de stat şi a pus-o în bugetul de pensii. Acest cost creşte în fiecare an. Vi se pare că o o problemă de care nu trebuie să vorbim? Mi s-a reproşat că am spus în acea introducere la PNRR că trebuie să avem curaj să spunem părinţilor noştri. Mama are o pensie de 1.100 de lei, tata o pensie de 2.400 de lei. Am curaj să le spun nu mai aşteptaţi de la PSD sau de la politicieni, de la oameni politicianişti în general creşteri de pensii înainte de alegeri din burtă, pentru că fondul de pensii nu este un sac fără fund trebuie să ne comportăm responsabil cu el”, a afirmat Cristian Ghinea, la Prima TV.

Chinea este de părere că pensiile nu pot fi crescute în acest moment şi că ar trebui făcută mai repede tranziţia la pilonul 2 astfel încât următoarele generaţii de pensionari să nu mai depindă de sistemul de stat.

„Trebuie să menţinem pensiile actuale, trebuie să le creştem în măsura în care creşte economia ca să nu mai dezechilibrăm şi mai mult şi pe lângă asta trebuie să avem curajul să facem mai repede tranziţie la pilonul 2 pentru ca eu şi cei de vârsta mea şi dumneavoastră să nu mai depindem de acest sistem în care trebuie să dea Ministerul de Finanţe în fiecare an un transfer mare de acolo”, a explicat ministrul Proiectelor Europene, citat de news.ro.

“Dacă este creştere economică, atunci vom creşte pensiile în măsura acestei creşteri economice. Eu cred că părinţii noştri, dacă le explicăm aşa, pot să înţeleagă această chestiune. La fel cum ei nu trebuie să înţeleagă că există un om în România care are pensie de 16.000 de euro, că există 9.000 de pensionari speciali care au pensie medie de 9.600 de lei. Asta este o porcărie”, a subliniat Cristian Ghinea.

Cristian Ghinea, despre pensiile speciale: „Soluţia este să avem curajul politic să le tăiem”
„Am curajul să spun că nu cred că magistraţii trebuie să aibă pensie specială. Magistraţii oricum au avut salarii mari. Atenţie, eu nu spun că toată lumea trebuie să aibă pensie egală, eu spun aşa, în funcţie de cât ai avut salariul trebuie să ai şi pensie. Apare aceeaşi întrebare, dar uite militarii de pildă nu au avut contribuţie la pensie. Au avut un salariu, putem să facem un fel de calcul prin care pe salariul pe care l-au avut ei, să aibă acum pensii legate de contributivitate. Şi cei mai mulţi dintre militari ar înţelege asta. Dacă vă uitaţi la categoria militarilor sau categoria poliţiştilor şi acolo există nedreptate între pensia medie, între pensia cu care a ieşit un sergent din poliţie, când erau încă ofiţeri şi cu pensia cu care a ieşit un general din poliţie, care şi-a dat o pensie specială şi-a mărit salariul în ultimele şase luni şi a ieşit la pensie cu salariul ăla. Asta este genul de nedreptate care nu trebuie să mai existe”, a declarat Cristian Ghinea.

Ministrul USR a spus că deocamdată coaliţia de gvernare nu a ajuns la un numitor comun în privinţa tăierii pensiilor speciale, „dar o să ne înţelegem”.

Ghinea a mai spus că una dintre recomandările oficialilor europeni vizează pensiile speciale.

„Unul dintre criteriile cu da sau nu de evaluare (pentru PNRR – n.r.) este dacă noi acoperim recomandările de ţară. Sunt anumite recomandări de ţară pe care România le primeşte de 10 ani de la Comisie în aşa-numitul semestru european pe care guvernele le ignoră de obicei. A venit momentul ăla în care regulamentul acesta, regulament european, spune nu mai trebuie să ignoraţi recomandările Comisie Europene, trebuie să spuneţi ce faceţi cu ele. Una dintre recomandări este că ”trebuie să faceţi ceva cu sistemul de pensii pentru că este nesustenabil şi inechitabil”. Nesustenabil înseamnă că se tot trece deficitul de la pensii şi trebuie să o rezolvăm cumva pe termen lung, nu pe termen scurt. Nu trebuie să se sperie nimeni”, a afirmat Ghinea.