Ghimpele pădureț
Featured, Medical

Ghimpele pădureț: Planta utilizată din vechime pentru îmbunătățirea circulației sângelui și tratarea hemoroizilor

Ghimpele pădureț este un arbust utilizat din vechime în medicina alternativă, deoarece pare să aibă unele beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea circulației sângelui și tratamentul hemoroizilor.

Ghimpele pădureț este denumirea comună pentru rădăcina plantei Ruscus aculeatus. Concluziile autorităților sanitare privind utilizarea suplimentelor cu ghimpe pădureț pentru probleme minore de circulație a sângelui și pentru simptomele cauzate de hemoroizi se bazează pe utilizarea tradițională a acestui remediu.

Cu alte cuvinte, deși nu există dovezi suficiente rezultate din studiile clinice, eficacitatea acestor suplimente pe bază de ghimpe pădureț este plauzibilă și există dovezi că acestea au fost utilizate în siguranță în acest mod timp de cel puțin 30 de ani.

Datorită flavonoizilor și a altor compuși activi, ghimpele pădureț pare să aibă o serie de beneficii potențiale pentru sănătate, cum ar fi reducerea inflamației, îmbunătățirea circulației sangvine și scăderea riscului de hemeoroizi. Acest remediu natural poate fi găsit, de asemenea, în combinație cu alte plante medicinale în unele suplimente alimentare.

Remediile cu ghimpe pădureț ar trebui luate numai de adulți (dar nu de femei însărcinate). Dacă simptomele pentru care pacientul ia acest remediu durează mai mult de două săptămâni sau se agravează pe durata administrării suplimentului, e necesar ca persoana să se prezinte la medicul de familie pentru consult, diagnostic și primirea unui tratament adecvat, recomandă doc.ro.

Ghimpele pădureț poate reduce inflamația
Inflamația este modul natural al corpului de a se vindeca și de a combate infecțiile, însă inflamația cronică poate duce la alte probleme de sănătate. Ghimpele pădureț conține unii compuși, cum ar fi ruscogenina, care pot ajuta la suprimarea semnalelor inflamatorii și la tratarea potențială a daunelor cauzate de inflamație.

În studiile realizate în eprubete, ruscogenina a redus markerii inflamației și a oprit producția unei enzime care stimulează descompunerea cartilajului la persoanele cu osteoartrită. Un studiu¹ efectuat pe animale sugerează că ruscogenina a redus markerii inflamației asociați cu diabetul și a tratat daunele cauzate de o astfel de inflamație.

Cu toate acestea, nu există studii cu participanți umani, deci este nevoie de mai multe cercetări înainte de a putea trage concluzii ferme legat de eficiența remediilor cu ghimpe pădureț în reducerea inflamației la oameni.

Poate îmbunătăți circulația sângelui
Ghimpele pădureț poate trata unele probleme care afectează circulația sângelui. De exemplu, poate combate insuficiența venoasă cronică, o afecțiune dureroasă în care venele picioarelor se luptă pentru a readuce sângele spre inimă. Mai mulți compuși din ghimpele pădureț ajută la contracția venelor, permițând revenirea sângelui în inimă.

Cercetările indică faptul că acest remediu natural reduce semnificativ tensiunea și umflarea la nivelul picioarelor și gleznelor la adulții cu induficiență venoasă cronică. În plus, o analiză² a 20 de studii a constatat că un supliment care conținea ghimpe pădureț a redus semnificativ durerea, crampele și umflarea la adulții cu această boală.

Poate reduce simptomele hipotensiunii ortostatice
Hipotensiunea ortostatică, o scădere bruscă a tensiunii arteriale care apare la ridicarea rapidă de pe scaun, este o problemă frecventă la vârstnici. Simptomele frecvente includ amețeli, slăbiciune și greață. În mod normal, reflexele persoanei contracarează acest efect prin restrângerea vaselor de sânge din partea inferioară a corpului, însă aceste reflexe par să se slăbească odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce poate duce la hipotensiune ortostatică.

Deoarece ghimpele pădureț ajută la constricția venelor, acest remediu poate preveni cazurile ușoare de hipotensiune ortostatică. Nu există, însă, studii efectuate cu participanți umani care să confirme clar eficiența acestui remediu.

Poate reduce riscul de hemoroizi
Hemoroizii sunt o problemă de sănătate des întâlnită, în special în rândul vârstnicilor și al femeilor însărcinate. Pentru a evita hemoroizii, mulți oameni apelează la produse naturale, cum ar fi ghimpele pădureț, deoarece acesta pare să reducă umflarea și să ajute la contractarea venelor.

Într-un studiu, 69% dintre participanții care au luat un supliment pe bază de ghimpe pădureț l-au considerat un tratament eficient pentru hemoroizi, deoarece le-a redus durerea, umflarea și alte simptome asociate. Cu toate acestea, doar câteva studii au analizat efectele ghimpelui pădureț ca tratament pentru hemoroizi, deci este nevoie de mai multe cercetări pentru a emite concluzii clare.

Hemoroizii se pot trata natural și cu ajutorul unor comprese reci pe anus și a unor unguente cu hamamelis (reduc mâncărimea și durerea), aloe vera (reduce inflamația) sau băi calde de șezut cu sare Epsom (reduc durerea).

Ce efecte secundare are ghimpele pădureț?
Deși, cum spuneam, există puține studii cu participanți umani, ghimpele pădureț pare să aibă puține efecte secundare. În cazuri rare, acest remediu natural poate provoca disconfort la nivelul stomacului, greață, diaree sau vărsături. A existat și un raport medical despre o femeie cu diabet care a dezvoltat cetoacidoză diabetică, o afecțiune potențial fatală, după ce a luat ghimpe pădureț. Cu toate acestea, nu este clar dacă acest remediu a fost cauza principală a cetoacidozei.

Ghimpele pădureț conține și saponine, compuși vegetali care pot acționa ca antinutrienți. Prin urmare, acest remediu ar putea reduce absorbția mineralelor, cum ar fi zincul și fierul. Ghimpele pădureț nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate și celor care alăptează, deoarece există puține cercetări care să susțină siguranța remediului la populațiile vulnerabile.

Persoanele care iau medicamente pentru boli de rinichi sau pentru hipertensiune ar trebui să ceară sfatul medicului curant dacă se gândesc să ia remedii cu ghimpe pădureț, deoarece acestea pot interacționa cu medicamentele. În general, atunci când se dorește administrarea de suplimente alimentare, fie ele și din plante, cel mai bine este să se discute întâi cu medicul de familie sau cu medicul curant.

Cum se iau remediile cu ghimpe pădureț?
În prezent nu există nicio doză oficială recomandată pentru ghimpele pădureț, dar, potrivit cercetărilor, următoarele doze par a fi cele mai eficiente:

Rădăcină uscată: 1,5 – 3 g pe zi;
Comprimate sau capsule: 200 mg de 2-3 ori pe zi;
Extractele și tincturile lichide: 3-6 ml de extract pe zi sau 7,5-15 ml de tinctură pe zi.
Remediile naturale cu ghimpe pădureț se vor lua de preferință în timpul mesei. Pentru a nu risca supradozarea sau, dimpotrivă, ca remediul să nu aibă efect, este cel mai indicat să se respecte dozele și durata de administrare indicate pe eticheta produsului.

blank