Gheorghiță
Actualitate, Featured

Gheorghiță afirmă că în cazul apariției valului 4 de COVID, masca ar redeveni obligatorie

Cu pericolul unui al patrulea val Covid-19 tot mai ridicat, toată lumea vrea să știe dacă ne vom întoarce la obligativitatea purtării măștii de protecție. Medicul Valeriu Gheorghiță a că masca rămâne cea mai importantă barieră prin care ne putem proteja față de toate tulpinile noului coronavirus.

În opinia șefului CNCAV, masca de protecție trebuie purtată acolo unde sunt zone aglomerate și unde riscul de infectare e mare.

„Prin vaccinare nu putem preveni 100% din infecții”
„Prin vaccinare nu putem preveni 100% din infecțiile asimptomatice. Putem să prevenim 50-60% din infecțiile asimptomatice. Putem să ne infectăm, să facem forme asimptomatice sau ușoare, să intrăm în contact cu o persoană vulnerabilă și să transmitem boala, chiar dacă statistic, riscul de a o transmite e cu 50% mai scăzut”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare. Referitor la purtarea măștii de protecție, Valeriu Gheorghiță a răspuns: „Acum s-a renunțat la obligativitatea ei, dar nu înseamnă că nu trebuie să o purtăm când intrăm în zone aglomerate, unde expunerea la persoane este3 crescută, iar riscul de infectare e mare”.

Totuși, Valeriu Gheorghiță afirmă că, deocamdată, nimeni nu poate anticipa care va fi situația în viitor. El a oferit drept exemplu Israelul, care impune în prezent masca sanitară în anumite condiții după ce a crescut numărul de infectări mai ales în rândul tinerilor.

„Anticipăm că într-o lună va crește dorința de vaccinare”
Referitor la situația vaccinării în România, Valeriu Gheorghiță crede că va rămâne voluntară: „Nu se pune problema să devină obligatorie. Acum, doar cine nu vrea nu se vaccinează. Numărul celor care doresc să se imunizeze e în scădere acum, dar anticipăm ca într-o lună, va crește (…) Vorbim de o pandemie de mai mult de un an, moment în care bună parte dintre persoanele care au trecut prin boală sunt în afara perioadei de protecție”.

România e dintre statele care are grad mic de vaccinare și automat suntem mai mult expuși în fața valului 4, care se vede că vine. Deja sunt state europene unde valul 4 se poate măsura – Klaus Iohannis, într-o declarație făcută vineri, 9 iulie.

De aceeași părere este și Valeriu Gheorghiță, convins că valul 4 nu va ocoli România.