CEDO
Actualitate, Featured

Gheorghiță a ținut să precizeze, după anunțul CEDO privind vaccinarea: În România este gratuită și voluntară

Întrebat despre anunţul CEDO, potrivit căruia vaccinarea obligatorie ar putea să fie necesară într-o societate democratică, Valeriu Gheorghiță a precizat că vaccinarea din România este gratuită și voluntară.

Vaccinarea din România este gratuită, voluntară şi se face cu vaccinuri autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului, a declarat joi preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), dr. Valeriu Gheorghiţă, întrebat despre anunţul CEDO potrivit căruia vaccinarea obligatorie ar putea să fie necesară într-o societate democratică.

El a negat că un astfel de lucru ar fi fost luat în calcul de către autorităţile române, transmite Agerpres.

„Nu este cazul de acest lucru. Nici nu a fost pus în discuţie acest aspect vreodată. În România, repet, vaccinarea este gratuită, este voluntară şi se face cu vaccinuri autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului”, a precizat Gheorghiţă.

El a arătat, pe de altă parte, că nu s-a decis o impunere a limitei de vârstă pentru vaccinarea cu AstraZeneca.

„Analiza experţilor la nivel internaţional pe toate cele 222 de cazuri raportate nu a identificat un profil de risc, chiar dacă majoritatea cazurilor au fost la persoane sub 60 de ani, mai frecvent la persoanele de sex feminin, datele arată că, la nivel european, femeile au fost mai frecvent vaccinate într-un procent de aproximativ 60% decât bărbaţii şi, de asemenea, subliniez faptul că, la nivel european, vaccinul de la compania AstraZeneca a fost folosit pentru persoanele cu vârste de până în 55 de ani sau chiar până la 60 sau 65 de ani, în funcţie de recomandările fiecărei ţări în parte. Tocmai de aceea nu am hotărât, experţii nu au recomandat în momentul de faţă o impunere a unei limite de vârstă, pentru că este posibil ca această aparentă asociere să fie una întâmplătoare ca urmare a folosirii mai frecvente a acestui vaccin la populaţia tânără”, a explicat oficialul CNCAV.

Valeriu Gheorghiţă a susţinut că nu există identificaţi nişte factori de risc, tocmai de aceea nu poate fi recomandat un set de analize care să fie eventual efectuate anterior vaccinării.

Vaccinarea obligatorie este „necesară într-o societate democratică”, consideră Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), sesizată de părinţii unor copii cărora li s-a refuzat înscrierea la grădiniţă în Republica Cehă pentru că nu erau vaccinaţi, transmite AFP, citând o hotărâre a Marii Camere publicată joi.