Germanii
International

Germanii își abandonează animalele de companie cumparate în perioada pandemiei

Pe portalul de dating Tinder, un azil de animale a creat pagini pentru patrupede abandonate, oferite spre adopție. Germanii au cumpărat sute de mii de câini și pisici, pe care acum nu le mai vor, arată o anchetă Deutsche Welle.

Germanii își abandonează animalele de companie cumparate în perioada pandemiei

„Nu sunt doar cineva pentru o noapte”: Pentru mulți dintre utilizatorii platformei Tinder, care privesc în ochii lui Paris, ar putea fi dragoste la prima vedere. Și-ar mai fi și descrierea profilului de pe Tinder: pasionat de mașini, a trăit mulți ani în Grecia, credincios. Iar pentru cei care se lasă mai greu cuceriți, există un ultim apel: „Dă-mi voie să fiu protectorul tău!“.

Postarea are o singură chichiță: Paris este un cățel dintr-un azil de animale din München. „O agenție de marketing a avut ideea. Am creat profilurile a șapte căței și pisici“, povestește Kristina Berchtold de la Asociația pentru protecția animalelor din München. „Inițial, algoritmul a blocat paginile. După o discuție cu reprezentanții Tinder, anunțurile au fost publicate din nou, ba chiar ne-au oferit și spațiu de reclamă“, adaugă Berchtold.

Tinder – O idee creativă cu o ocazie tristă

Astfel, pe platforma de întâlniri, câinii Harcos și Joshi și pisicuța Saskia își caută relații stabile, de durată. Cine este interesat, îi poate întâlni personal la azilul de animale din München care adăpostește în prezent 1085 de necuvântătoare – de la arici la păsări sau vulpi, dar mai ales iepuri și pisici. Pe multe dintre aceste suflete le leagă ghinionul avut în relațiile anterioare – relații începute, în multe cazuri, în perioada lockdown-ului.

Bella este exemplul perfect al unui proiect eșuat, inițiat în pandemie. Născută în 2020, pisica și puiul ei au fost așezați anul acesta într-o cutie de carton și abandonați. Din cauza unei boli, puiul a fost eutanasiat. În carton era o scrisoare cu mesajul: „Nu-mi mai pot permite să plătesc veterinarul“.

„Prin această acțiune dorim să atragem atenția asupra animalelor abandonate și a celor bolnave sau bătrâne care ajung în număr din ce în ce mai mare în adăposturi de la începutul pandemiei încoace“, spune Berchtold.

Vânzări record în perioada lockdown-ului

Dacă Mico și-ar putea crea singur un profil pe Tinder, acesta ar suna cam așa: pekinez, în vârstă de opt ani, genul clown care face pe toată lumea să râdă. Și Mico, găzduit de azilul de animale din Bonn, are o poveste tristă. A fost cumpărat de pe eBay în perioada lockdown-ului. După câteva săptămâni, stăpânul l-a dus la azil.

Din 2019 până în 2020, în Germania s-a înregistrat o creștere a numărului de animale de companie achiziționate cu un milion de pisici și 600.000 de câini. Activiștii pentru drepturile animalelor au avertizat în zadar asupra unor eventuale decizii necugetate. În orașul Moers, o pensionară și-a aruncat câinele peste gardul înalt de doi metri al azilului. A făcut-o, spune ea, din cauză că se simțea suprasolicitată din cauza animalului.

Germanii își abandonează animalele de companie cumparate în perioada pandemiei

Julia Zerwas, șefa adăpostului „Albert Schweitzer“ din Bonn, știe cum sună scuzele celor care își abandonează animalele de companie. „Aveam un câine care, mai nou, a început să-l mârâie pe cel mic. Sau a mușcat un vecin. Acum trebuie să scap de el cât mai repede. Disponibilitatea oamenilor este foarte redusă. Puțini încearcă în continuare când apar probleme“, adaugă Zerwas.

Este un cerc vicios. Animalele au nevoie de timp, atenție și educație. Școlile de dresaj nu mai fac față cererilor. „Partea cea mai rea nu este că oamenii au reînceput serviciul și nu se mai pot ocupa de animale, ci faptul că animalele au acum aproximativ un an – o vârstă dificilă“, spune Zerwas. „Primim aproape numai câini cu probleme de comportament, care deja au mușcat pe cineva.“

Germanii caută animalul de companie perfect, manierat și ușor de întreținut

Se pare că germanii sunt extrem de pretențioși și la adoptarea unui animal de companie abandonat. Se caută partenerul perfect, fără defecte sau puncte slabe, care promite o relație necomplicată. „Ar fi minunat pentru ei dacă un câine ar putea conduce mașina și ar putea sta singur, dacă s-ar înțelege cu copiii și s-ar juca frumos cu ceilalți câini. Dacă nu e totul perfect, intermedierea devine dificilă“, mărturisește șefa azilului de animale din Bonn.

Comerțul ilegal înflorește

Dacă Tinder este portalul care poate scăpa de suferință câteva patrupede abandonate, Ebay-Kleinanzeigen este mai degrabă portalul care aduce suferința, stresul, boala și, uneori, chiar moartea câtorva sute de animale. Comerțul ilegal cu pui de câine a înflorit în perioada pandemiei. Conform evaluărilor Asociației germane pentru protecția animalelor, numai în prima jumătate a acestui an au fost traficați peste 1300 de pui – mai mulți ca pe tot parcursul anului 2020.  

„Platforma deschide poarta comerțului ilegal cu animale de companie; un comerț ce trebuie limitat și reglementat, dacă nu poate fi interzis. Sancțiunile aplicate traficanților și controalele ar fi trebuit însăprite, iar cazurile elucidate. Dar clasa politică nu a făcut nimic. Situația se agravează“, afirmă Hester Pommerening, reprezentant al Asociației.

În 2018, traficul cu pui de câini era menționat explicit în acordul coaliției de la Berlin. „Dar la ministrul federal pentru alimentație și agricultură Julia Klöckner ne-am izbit de niște urechi surde“, spune Hester Pommerening. Organizațiile pentru protecția animalelor își pun speranțele acum în noul guvern. UE dorește restricționarea comerțului ilegal cu animale prin înregistrarea obligatorie și identificarea la nivel european a câinilor și pisicilor. „Asistăm la un consum constant de viețuitoare. Sunt oameni care cumpără animale ca și cum ar cumpăra jucării sau alte bunuri. Și care vor să le schimbe dacă ceva nu funcționează“, spune Hester Pommerening (Foto: Pexels).