Germania solicită UE impunerea unei serii de sancțiuni împotriva Rusiei
Featured, International

Germania solicită UE impunerea unei serii de sancțiuni împotriva Rusiei

Germania solicită Uniuni Europene că trebuie să aibă o reacţie proporţionată faţă de Rusia după atacul care l-a vizat pe disidentul Aleksei Navalnîi, afirmă ministrul german de Extene, Heiko Maas, apreciind că nu vor putea fi evitate sancţiunile împotriva Mosvovei.

Germania solicită statelor membre UE să decidă de comun acord reacţia faţă de Rusia. Eu sunt convins că nu vor mai putea fi evitate sancţiunile”, a declarat Heiko Maas într-un interviu acordat site-ului T-Online.de.

„Sancţiunile trebuie să fie mereu punctuale şi proporţionate. Însă o încălcare atât de gravă a Acordului internaţional privind interzicerea armeor chimice nu poate să rămână fără reacţie. Europa este unanimă în această privinţă”, a subliniat Heiko Maas. Germania exercită în prezent Preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Consiliul European a condamnat, cu ocazia summitului desfăşurat joi şi vineri, „tentativa de asasinare” a disidentului rus Aleksei Navalnîi şi a cerut Rusiei să coopereze în investigaţie.

„Consiliul European condamnă tentativa de asasinare care l-a vizat pe Aleksei Navalnîi prin utilizarea unei substanţe chimice din gama Noviciok. Utilizarea de arme chimice reprezintă o încălcare gravă a reglementărilor internaţionale”, se arată în concluziile summitului UE, publicate pe site-ul Consiliului European. „Consiliul European îndeamnă autorităţile din Federaţia Rusă să coopereze deplin cu Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice pentru a asigura o investigaţie internaţională imparţială şi pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe cei responsabili”, anunţă instituţia, subliniind că tema va fi analizată din nou pe 15-16 octombrie.

Aleksei Navalnîi a fost internat 32 de zile în Clinica universitară Charité din Berlin, dintre care 22 de zile s-a aflat la terapie intensivă. Disidentul rus a fost externat săptămâna trecută.

Aleksei Navalnîi, un critic al preşedintelui rus Vladimir Putin, s-a simţit extrem de rău în timpul unui zbor intern, în Rusia, pe 20 august. Liderul opoziţiei ruse a fost transferat în comă în Germania. Medicii germani au stabilit că disidentul rus a fost atacat cu o substanţă neurotoxică din gama Noviciok. Rusia a negat orice implicare în presupusul atac şi a cerut dovezi că disidentul ar fi fost otrăvit.