Featured, International

Germania se teme ca, alimentat de teoriile conspiraţiei, antisemitismul va lua amploare

Guvernul german şi-a exprimat marţi îngrijorarea privind o revenire a antisemitismului în ţară legată de criza coronavirusului, în contextul în care teoriile conspiraţiei înfloresc pe reţelele sociale, relatează AFP, citat de Agerpres.

„Există legături directe între actuala propagare a coronavirusului şi cea a antisemitismului”, a declarat Felix Klein, comisar al guvernului german însărcinat cu combaterea antisemitismului. Teoriile conspiraţiei au succes pe timp de criză”, şi-a exprimat el regretul în cadrul unei conferinţe de presă.

Calificând şi antisemitismul drept un „virus contagios”, el a prezentat exemplul afirmaţiilor care circulă pe internet potrivit cărora pandemia actuală ar fi rezultatul unui test eşuat al unei arme biologice realizat de serviciile secrete israeliene. „În ultimele săptămâni, extremiştii de dreapta au încercat să folosească criza coronavirusului în folosul lor”, a estimat el.

Delictele împotriva evreilor au cunoscut o creştere puternică în ultimii ani în Germania. În 2018, numărul lor a crescut cu aproape 20%, până la 1.799 de cazuri, dintre care 69 de atacuri violente, potrivit ultimelor date ale guvernului. În octombrie, un neonazist a încercat să pătrundă cu forţa într-o sinagogă de Yom Kippour la Halle. După ce a eşuat în tentativa de a deschide uşa sinagogii, el a împuşcat mortal o trecătoare şi un bărbat într-un restaurant turc.

Felix Klein a făcut aceste declaraţii cu prilejul prezentării unui proiect de cercetare în care sunt implicate mai multe universităţi germane şi care va avea o finanţare de 12 milioane de euro între 2021 şi 2025.