Politic, Stirea Zilei, Ultima Ora

Germania nu ne vrea in Schengen. Politicienii romani contraataca

Ministrul roman de Interne, Radu Stroe, crede ca Gemania a pirdut sansa unica sa… taca

Germania nu ne vrea in SchengenDupa ce ministrul federal de Interne de la Berlin, Hans-Peter Friedrich, a declarat intr-un interviu ca va opune la Consiliul JAI din 7-8 martie dreptul de veto al Germaniei impotriva aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, omologul sau roman a reactionat imediat. Astfel, ministrul de Interne, Radu Stroe, a comentat refuzul Germaniei privind aderarea Romaniei la Schengen, print-un sec: “Germania a ratat ocazia sa taca”. “La MAI exista o vorba: ‘trebuie sa pastrezi limita legitimeii aparari’. Ministrul a depasit limita legitimei aparari. Pacat. Noi am facut ce trebuia pentru a intra in Schengen. Lasam Germania sa gaseasca momentul cand va considera ea sa ne lase in Schengen” a adaugat ministrul. La randul sau, ministrul de Externe, Titus Corlatean, a afirmatca, in ceea ce priveste Schengen, Romania nu sta “cu mana intinsa”. “Subiectul este important pentru Romania, pentru cetateni, pentru mediul economic, companiile romanesti si straine care activeza in Romania. A starnit multa emotie. As incepe prin a multimi tuturor celor care mi-au adresat mesaje. Da, trebuie sa ne batem, dar trebuie sa o facem cu demnitate, nu stand si asteptand cu mana intinsa”, a declarat Corlatean.

Opozitia vinovata?

Legat de acelasi subiect, premierul Victor Ponta a declarat ca nu are nimic de reprosat Germaniei cu privire la aderarea la Schengen, ci celor din Romania care “injura si vorbesc de rau Romania” pe la Bruxelles si Berlin si “se bucura ca ne scufundam dupa ce au dat gauri in barca”. De cealalta parte,
europarlamentarul PDL Elena Basescu considera ca anuntul ministrului de Interne al Germaniei, Hans-Peter Friedrich, privind blocarea aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen reprezinta “consecinta declaratiei iresponsabile” a ministrului roman de Externe, Titus Corlatean. In acelasi sens si europarlamentarul PDL Monica Macovei spune ca premierului Victor Ponta si ministrului Titus Corlatean “nu le pasa deloc de interesul tarii de a adera la Schengen”, ci “de propriile interese – sa scape de MCV si sa nu mai fie intrebati de ce nu au dat afara din Guvern ministrii trimisi in judecata”.

 

blank