Germania
Actualitate

Germania aprobă cererea Poloniei de a trimite Ucrainei 5 avioane MiG-29 din perioada Războiului Rece

Germania și-a dat permisiunea ca fostele avioane de luptă est-germane MiG să fie trimise în Ucraina. Aprobarea rapidă vine la doar câteva ore după ce Berlinul a declarat că a primit cererea, scrie DW.com.

Cererea oficială a Poloniei către Germania pentru a trimite în Ucraina cinci avioane de luptă MiG-29 din perioada Războiului Rece a primit undă verde, a confirmat joi Ministerul german al Apărării.

Conform legislației germane, armele vândute necesită aprobarea de la Berlin dacă țara destinatară dorește să le trimită într-o țară terță.

Polonia a trimis deja opt dintre avioane în Ucraina, a declarat recent președintele polonez Andrzej Duda, după ce a anunțat pentru prima dată planul în martie, dar cele pe care doresc să le livreze acum provin din stocurile vechi ale Germaniei de Est.

Ucraina a cerut livrarea de avioane de luptă pentru a se apăra mai bine împotriva invaziei pe scară largă a Rusiei.

Care sunt MiG-29-urile pe care Polonia vrea să le trimită?

Avioanele de fabricație sovietică au aparținut anterior Germaniei de Est și 23 au fost transferate în Polonia în 2002.

Consilierul pentru securitate al lui Duda, Jacek Siewiera, a spus că o 10 avioane se aflau încă în Polonia.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat în timpul unei vizite la soldații Bundeswehr din Mali că guvernul german va lua o decizie privind aprobarea joi.

Anterior, Polonia a exercitat presiuni asupra Germaniei făcând anunțuri publice despre planul său de a trimite arme care necesită aprobarea Germaniei.

blank