Germania
International

Germania analizează raționalizarea gazelor, iar Franța revine la cărbune

Germania analizează raționalizarea gazelor naturale, după ce Rusia a limitat livrările, iar Franța ia în calcul să revină la cărbune, într-o escaladare a războiului economic declanșat de invazia Moscovei în Ucraina.

Germania analizează raționalizarea gazelor, iar Franța revine la cărbune

Germania a declanșat cea de-a doua dintre cele trei etape ale planului său pentru a face față penuriei de gaze după ce gigantul energetic Gazprom, controlat de Kremlin, cel mai mare exportator de gaze al țării, a redus livrările prin conducta Nord Stream cu aproximativ 60%.

Rezervele de gaze ale Germaniei sunt la 58% din capacitate, iar Guvernul se așteaptă acum la o penurie de gaze până în decembrie, dacă nu se va înregistra o creștere a livrărilor, a declarat ministrul Economiei, Robert Habeck.

Cea de-a doua etapă, denumită „nivel de alarmă”, este o condiție prealabilă pentru ca Guvernul să pună în aplicare unele dintre măsurile de economisire a gazelor pe care le-a anunțat, inclusiv crearea de stimulente financiare pentru companiile care consumă mai puțin gaz.

Raționalizarea, care ar urma să vină în cea de-a treia etapă, s-ar concentra asupra industriei și ar putea avea un impact sever asupra companiilor care folosesc gazul ca materie primă pentru producție și combustibil, adăugând presiune pe cea mai mare economie a Europei, au avertizat economiștii și directorii de companii.

Franța este posibil să repornească centralele electrice pe cărbune pentru a face față crizei energetice alimentate de războiul dintre Rusia și Ucraina, potrivit RTL.

Ministerul pentru Tranziția Energetică a propus repornirea centralei Emile Huchet din Saint-Avold (Moselle) „ca măsură de precauție, având în vedere situația din Ucraina”, potrivit raportului.

Ministerul nu exclude „funcționarea centralei de la Saint-Avold pentru câteva ore în plus, dacă vom avea nevoie de ea iarna viitoare”.

Centrala va produce aproximativ 1% din energia electrică a țării.

Inițial, aceasta era formată din șase unități pe cărbune, dintre care doar una, care producea 647 de megawați, a fost operațională până în martie. Centrala Cordemais din Loire-Atlantique este ultima centrală electrică pe cărbune care mai este operațională și este posibil să fie activă până în 2024.

Parisul s-a angajat să adopte o politică „zero cărbune” prin închiderea tuturor centralelor electrice pe cărbune în acest an. Însă, criza energetică declanșată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei a pus în pericol aprovizionarea cu energie electrică și a crescut prețul combustibililor.

Compania de stat Electricite de France (EDF) se confruntă cu o criză de energie, având în vedere că producția de energie nucleară este mai mică. În prezent, capacitatea de producție nucleară este de 76%, deoarece cel puțin o duzină din cele 56 de reactoare sunt închise pentru lucrări de întreținere și reparații.

Pentru a evita întreruperile de curent în timpul iernii, când consumul de electricitate este cel mai ridicat din cauza nevoilor crescute de încălzire, ministerul se întoarce la energia pe cărbune.

blank