Germania
Featured, International

Germania a decis să prelungească, până pe 10 ianuarie, măsurile anti-COVID

Restricţiile impuse în Germania în lupta împotriva covid-19 – între care închiderea restaurantelor şi locurilor de cultură – rămân în vigoare până la 10 ianuarie, a anunţat cancelarul Angela Merkel în urma unei reuniuni cu miniştrii-preşedinţi ai landurilor, relatează AFP.

”Landurile îşi continuă reglementările până la 10 ianuarie, ceea ce înseamnă că, în principiu, situaţia rămâne aşa cum este în prezent, cu excepţia reglementărilor de Crăciun”, a anunţat miercuri seara, într-o conferinţă de presă, Merkel.

Germania este încă ”foarte departe” de datele aşteptate în lupta împotriva noului coronavirus, a apreciat ea, subliniind că în mai multe locuri din ţară ”numărul morţilor zilnice este în continuare foarte mare”.

Merkel şi conducătorii celor 16 landuri germani au convenit săptămâna trecută ca barurile, restaurantele, locurile de cultură sau cluburile de sport să rămână închise timp de încă o lună. Accesul în magazine rămâne restrâns la un număr de clienţi în funcţie de suprafaţă.

Însă reglementările cu privire la contactele sociale urmează să fie relaxate de la 23 decembrie la 1 ianuarie.

Până în prezent, reuniunile private – limitate la cinci persoane – vor putea fi de zece persoane în perioada sărbătorilor, iar copiii în vârstă de până la 14 ani nu sunt incluşi în acest număr, cu excepţia unor regiuni, precum Berlinul, unde se pot reuni maximum cinci persoane.

”Dacă toate eforturile depuse sunt zădărnicite de un comportament nerezonabil acasă, aceasta va fi o nouă sursă majoră de infecţie”, a avertizat Merkel.

Cancelarul şi liderii landurilor urmează să se reîntâlnească la 4 ianuarie pentru a analiza situaţia şi a decide ce măsuri să adopte în continuare.

Merkel a mai precizat că, în perspectiva unei probabile aprobări a folosirii vaccinurilor Biontech/Pfizer şi Moderna de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) până la sfârşitul anului, aproximativ 70 de milioane de doze din ambele vaccinuri ar putea să fie livrate – în primul trimestru al lui 2021 – în Germnia.

Este vorba despre un număr de doze insuficient pentru populaţia germană, a apreciat ea, subliniind că Germania urmează ca în această iarnă să nu dispună de stocuri mari de vaccin.

Bilanţul contaminărilor cu noul coronavirus a crescut cu 22.046 de cazuri, la 1.106.789, a anunţat joi Institutul Robert Koch. Miercuri s-au înregistrat 17.270 de infectări.

Binaţul morţilor din cauza covid-19 a crescut cu 479 la 17.602 decese de la începutul epidemiei. Miercuri Germania a înregistrat un ”recod” de 487 de morţi din cauza covid-19.