Germania
International

Germania a decis expulzarea a doi diplomaţi ruşi după condamnarea, la Berlin, a unui cetăţean rus pentru un asasinat

Un nou scandal diplomatic a izbucnit între Germania și Rusia. Ministrul de externe german Annalena Baerbock a anunţat miercuri că Germania a decis să expulzeze doi diplomaţi ruşi după condamnarea, la Berlin, a unui cetăţean rus pentru un asasinat ordonat de Moscova.

Scandal diplomatic între Germania și Rusia. Berlinul consideră că asasinatul, comis în plină zi la Berlin în august 2019, este o atingere gravă la suveranitatea statului” german şi va afecta grav relaţiile ruso-germane.

Decizia a fost comunicată ambasadorului Rusiei la Berlin, Serghei Neceaev, în timpul unei întrevederi la MAE german desfăşurată miercuri, a precizat Baerbock.

Asasinatul a fost comis la 23 august 2019 în parcul Tiergarten din Berlin, victima fiind georgianul de origine cecenă Tornike Kavtaraşvili, în vârstă de 40 de ani. Acesta a fost ucis de trei gloanţe trase cu un pistol cu amortizor.

Cum s-a desfășurat asasinatul

Procurorii afirmă că a fost vorba despre o retaliere pentru participarea Georgiei la al doilea război din Cecenia şi pentru ”ostilitatea faţă de statul rus”.

Georgianul ucis a fost un lider separatist cecen care a luptat împotriva forţelor ruse între anii 2000 şi 2004. El trăia începând din anul 2016 împreună cu familia sa în Germania, unde ceruse azil, dar încă nu-l primise până la momentul crimei – relatează Agerpres.

Rusia a dezminţit tot timpul orice implicare, iar dosarul a tensionat şi mai mult relaţiile cu Germania.