Georgia
International

Georgia vrea să intre în UE, pe fondul războiului din Ucraina

Partidul de guvernământ „Visul Georgian – Georgia Democrată” a decis să aplice pentru aderarea ţării la UE, într-un ritm accelerat. Aplicația va fi gata pe 3 martie.

„Având în vedere contextul politic general și noile realități, membrii consiliului politic al Partidului Visului din Georgia au luat decizia politică de a aplica fără întârziere pentru statutul de candidat la aderarea la UE. Guvernul Georgiei, sub conducerea prim-ministrului, pregătește deja o cerere pentru obținerea statutului de candidat pentru UE într-un mod accelerat”, a declarat șeful partidului de guvernământ, Irakli Kobakhidze, la un briefing desfăşurat miercuri, citat de Reuters.

La rândul său, marţi, Recep Tayip Erdogan a cerut marţi Uniunii Europene să trateze ţara sa, Turcia, la fel cum o face cu Ucraina, fără să aştepte ca ea să fie „lovită de război”.

„Arătaţi Turciei aceeaşi sensibilitate pe care o manifestaţi faţă de Ucraina”, a spus şeful statului turc. Referindu-se la situaţia din Ucraina şi la cererea Kievului de aderare la UE, preşedintele Erdogan a remarcat: „Îl aplaudăm pe (preşedintele ucrainean Volodimir) Zelenski în Parlamentul European: foarte bine. Deci era nevoie de o catastrofă pentru asta (…). Dar Turcia nu va aştepta o catastrofă”.

„Apreciem eforturile de a aduce Ucraina în UE. Dar le spun membrilor UE: mă întreb ce vă mai îngrijorează înainte de a integra Turcia în UE?”. Reamintind că ţara sa este deja membră a NATO, el a pus de asemenea întrebarea: „De ce nu oferiţi Turciei echipamentul militar necesar?”. „Veţi pune Turcia pe agendă când va fi un război împotriva ei?„, s-a mai întrebat preşedintele turc. Turcia este candidată la aderarea la UE din 1987.