George Soros
Featured, International

George Soros spunea că ”Statele Unite sunt principala piedică pe calea spre o lume dreaptă”

În 2006, George Soros spunea că ”Statele Unite sunt principala piedică pe calea spre o lume dreaptă”. ”Asta este opinia majoritară în lume”, spunea Soros, într-un interviu pentru Newsweek. ”Cred că pentru americani este șocant să audă așa ceva. SUA stabilesc agenda lumii, iar restul lumii trebuie să răspundă la această agendă. Declarând un război împotriva terorismului după 11 septembrie 2001, am stabilit o agendă greșită pentru lume. Este un lucru pe care americanii nu-l înțeleg, pentru că războiul pare răspunsul firesc”, spunea Soros, în 2006, într-o critică îndreptată împotriva administrației George W. Bush.

În 2010, miliardarul George Soros spunea că Republica Populară Chineză ”are nu numai o economie mai viguroasă, dar are și un guvern care funcționează mai bine decât cel din Statele Unite”. ”China s-a ridicat foarte repede urmărindu-și interesele. Acum, chinezii trebuie să accepte că sunt responsabili pentru ordinea mondială și să respecte interesele altor popoare”, spunea Soros.

Mai gândește la fel și acum George Soros? Se pare că nu, după cum o arată într-un editorial publicat de The Wall Street Journal, intitulat ”Dictatura lui Xi amenință statul chinez”. Soros scrie acum că președintele Xi Jinping este ”cel mai periculos dușman al societăților deschise din întreaga lume”. Potrivit lui Soros, chinezii sunt victimele nevinovate ale lui Xi. ”Xi crede că Mao Zedong a inventat o formă de organizare superioară, pe care el o duce mai departe: o societate totalitară și închisă, în care indivizii sunt subordonați partidului-stat. Xi crede că este o organizare superioară pentru că este mai disciplinată, mai puternică și, prin urmare, cu șanse mai mari să câștige o competiție”, scrie Soros.

”Mentalitatea profund naționalistă a lui Xi”, scrie Soros, a făcut ca Partidul Comunist Chinez să se transforme într-un ”partid leninist”, cu un lider care se folosește atât de puterea politică, cât și de cea militara pentru a-și impune voința. Acum, scrie Soros, transformarea lui Xi Jinping în dictator este totală. Miliardarul mai scrie că în China de astăzi domnește „intimidarea”.

Soros este „filantropul” care a dona sume uriașe pentru stârpirea comunismului în Europa de Est, dar care lăuda economia și guvernul Chinei. Acum, Soros tună și fulgera în paginile The Wall Street Journal, acuzând că Partidul Comunist Chinez s-a transformat în partid leninist. Care este adevărata lui față? Soros anticomunistul sau Soros care împânzește lumea cu o rețea de ONG-uri neomarxiste? De altfel, miliardarul a fost criticat, tot în paginile de opinie ale The Wall Street Journal, pentru că dorește transformarea altor societăți după modelul celei americane, la a cărei transformare recentă a contribuit din plin, plecând de la ideea că ”societatea deschisă” este dorită de toate popoarele lumii. ”Oare cum se poate ca un om să scrie atât de clar despre pericolele care vin din China și despre apariția unei dictaturi acolo, dar același om nu poate să înțeleagă America. Poate că Soros va începe să susțină candidați care pot să unească America și să o ajute să prospere, pentru a putea să înfruntăm provocarea Chinei”, arată comentariul amintit mai sus.