Zalujnii anunță o „mare operațiune militară”
International

Generalul Zalujnii anunță o „mare operațiune militară” contra Rusiei: „Este în curs de pregătire”

Fortele armate ale Ucrainei se pregatesc pentru o mare operatiune militara, dar amanuntele sunt pastrate sub secret, a anuntat comandantul-sef al Fortelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnii, intr-un interviu acordat publicatiei The Economist.

Generalul Zalujnii anunță o „mare operațiune militară” contra Rusiei: „Este în curs de pregătire”

„Cu acest tip de resurse [care sunt disponibile – n.r.] nu pot desfasura noi operatiuni mari, chiar daca lucram la una chiar acum. Este pe drum, dar nu o puteti vedea inca”, a precizat generalul.

Zalujnii a explicat ca numarul de munitii este limitat nu doar in armata ucraineana, ci si la aliatii din Occident. La urma urmei, acestea sunt foarte scumpe, iar daca sunt folosite prea mult, Europa va fi epuizata, a subliniat generalul.

Administratia Biden intentioneaza sa trimita Ucrainei echipamente electronice avansate care transforma bombele aeriene neghidate in bombe „inteligente” capabile sa loveasca pozitii militare rusesti cu un grad ridicat de precizie, scrie, citand oficiali americani de rang inalt familiarizati cu aceste planuri, cotidianul Washington Post, citat de BBC.

Kiturile includ dispozitive de pozitionare globala si pot fi atasate la o varietate de arme, transformandu-le in ceea ce Pentagonul numeste „Joint Direct Attack Ammunition” sau JDAM. Armata americana a folosit aceasta tehnologie pentru bombe aeriene cu o greutate de pana la 900 kg.

Nu este inca clar daca presedintele Biden sau vreunul dintre consilierii sai de top in materie de securitate nationala a aprobat transferul propus de JDAM catre Ucraina, noteaza The Washington Times.

Interlocutorii ziarului, care au vorbit sub protectia anonimatului, nu au precizat daca fortele ucrainene vor folosi kiturile pentru aviatie sau pentru arme terestre. Deocamdata nu este clar in ce sisteme din arsenalul Fortelor Armate ale Ucrainei vor fi folosite aceste kituri.

Fortele aeriene ucrainene se bazeaza in mare masura pe MiG-uri invechite din epoca sovietica, iar Pentagonul a cautat sa le modernizeze in loc sa furnizeze avioane mai noi, fabricate in Occident, care ar necesita o pregatire cuprinzatoare a pilotilor si a mentenantei.

Statele Unite au furnizat anterior Ucrainei armament avansat, inclusiv rachete lansate din aer de mare viteza HARM, pentru a spori capacitatea Ucrainei de a lansa atacuri aeriene. Insa aceasta arma vizeaza tinta in mod diferit fata de JDAM, cu ghidarea sa prin GPS. HARM vaneaza radiatiile emise de unitatile si cartierele generale inamice.

Incepand din iunie, Ucraina a folosit sisteme HIMARS de inalta precizie, ceea ce a dus la pierderi semnificative in randul militarilor rusi si la intreruperea liniilor de aprovizionare.

Marti, oficiali americani de rang inalt au confirmat pentru Washington Post ca Pentagonul se pregateste, de asemenea, sa furnizeze Ucrainei sistemul de aparare aeriana Patriot, cea mai avansata capacitate de aparare aeriana a SUA. Biden nu a aprobat inca aceasta masura, dar ar putea face acest lucru in curand, au declarat oficialii.

Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate nationala de la Casa Alba, a declarat luni ca administratia se concentreaza pe incercarea de a impiedica Rusia sa inregistreze avantaje pe campul de lupta si a prezis ca Statele Unite vor anunta in curand noi livrari de arme.

Prin urmare, viitoarea operatiune nu va necesita o multime de munitii, a concluzionat Pravda Ucraina.

blank