Generalul Valeri
International

Generalul Valeri Gherasimov, suspendat, generalul Kisel, arestat după retragerea din Harkov

Comandantul superior al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, a fost suspendat, iar alți ofițeri demiși sau arestați.

Cauza: eșecurile pe frontul din Ucraina și mai ales din cauza retragerii din Harkov.

Oleksi Arestovici, un veteran al serviciilor de informații militare și consilier al președintelui Zelenski, a susținut că  generalul Valeri Gherasimov- șeful Marelui Stat Major al armatei ruse – a fost suspendat din funcție.

„Conform informațiilor preliminare, Gherasimov a fost suspendat de facto până se decide dacă să-i lase sau nu timp să repare lucrurile. Comandantul Armatei 1 Tancuri a Districtului militar Vest, generalul Serghei Kisel, a fost destituit și arestat pentru că a fost învins și a ordonat retragerea din Harkov. Și adjunctul său a fost destituit”, a declarat Arestovici.

Acesta a subliniat că informațiile au apărut după ce Gherasimov nu a fost prezent luni la parada de Ziua Victoriei de la Moscova, chiar dacă era ușor rănit de schije în Ucraina.

Alți doi comandanți de armată au fost concediați din cauza pierderilor grele pe câmpul de luptă, potrivit informațiilor publicate pe un canal Telegram condus de Ministerul de Interne ucrainean, care a susținut că și comandantul Flotei Mării Negre, amiralul Igor Osipov, a fost demis și arestat, iar viceamiralul său, Serghei Pinciuk, a fost plasat sub investigație.

„Din cauza pierderilor mari de personal, arme și echipament militar, Putin i-a destituit pe comandantul Armatei a 6-a, general Vladislav Erșov; comandantul Armatei Tancuri a Districtului militar Vest, comandantul Corpului 22 de armată al Districtului Militar Sud, generalul Arkadi Marzoev”, spune Arestovici.

Este cea mai mare epurare a comandanților militari de top din timpul conflictului de până acum și reprezintă o recunoaștere a lui Putin că invazia a fost în mare măsură un eșec.