La doar o lună după ce, în data de 26 februarie, președintele Romaniei Klaus Iohannis a semnat decretul privind trecerea în rezerva general MApN Iulian-Cristian Gherghe din Ministerul Apărării Naționale, fostul adjunct al directorului DGIA a fost reținut pentru o durată de 24 de ore de către procurorii Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel. Măsura preventivă a avut în vedere calitatea de inculpat a fostului șef al Direcției Generale de Informații a Apărării în dosarul nr. 11/P/2021, deschis la sesizarea actualei conduceri a DGIA și în care Gherghe era cercetat cu privire la săvârșirea infracțiunilor de delapidare (prevăzută de art. 295 alin. (1) din Codul penal), fals material în înscrisuri oficiale ( prevăzută de art. 320 alin. (1) și (2) din Codul penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal), fals intelectual, ( prevăzută de art. 321 alin. (1) din Codul penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal) și uz de fals (prevăzută de art. 323 din Codul penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal).

Fondurile de război ale DGIA, surse de ”împrumuturi” individuale

Procurorii Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel au reținut faptul că, la data de 27 noiembrie 2018, inculpatul și-a însușit fără drept suma de 179.470 de dolari din fondurile ce aparțin Direcției Generale de Informații a Apărării, scop în care a falsificat și folosit mai multe înscrisuri.

Potrivit surselor din MapN, după delapidare, generalul Iulian-Cristian Gherghe ar fi ținut suma de bani ascunsă într-un seif, folosind-o apoi pentru achiziția unui teren într-o localitate din vecinătatea Capitalei, suprafața fiind destinată construirii ulterioare a unei case. Conform acelorași surse, inculpatul și-ar fi recunoscut într-o anumită măsură fapta, restituind o parte din banii delapidați și motivând că s-a ”împrumutat” vremelnic de la bugetul instituției pe care o conducea.

Citeste si...
Florin Cîţu cere procurorului general anchetarea conducerii PSD, pentru toate declaratiile făcute în starea de urgentă

La doar o zi după reținere, în data de 27 martie, judecătorul militar de drepturi și libertăți din cadrul Curții Militare de Apel a admis propunerea formulată de către Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel și a dispus arestarea general MApn în rezervă Iulian-Cristian Gherghe, pentru o durată de 30 de zile.

Gherghe, ridicat în grad de Ziua Națională și apoi trecut în rezervă de Klaus Iohannis

Fostul director adjunct al DGIA, trecut în rezervă în februarie, anul curent, prin decret al Președintelui României, fusese ridicat în grad de același Klaus Iohannis în urmă cu un an și jumătate. În data de 28 noiembrie 2019, la un an după ce Gherghe s-ar fi ”împrumutat” din fondurile de război, Decretul nr. 953, semnat de Iohannis și contrasemnat de premierul Ludovic Orban, anunța faptul că ”domnul general de brigadă cu o stea Gheorghe Iulian-Cristian se înaintează în gradul de general-maior cu două stele”. Evenimentul a avut loc ”la pachet”, în aceeași zi și cu același prilej fiind înaintați în grad alți 47 de ofițeri superiori din Ministerul Apărării Naționale, MAI, STS, SRI, SIE, SRI și SPP.