SUA
International

General de rang înalt din SUA: Comentariile lui Lavrov privind războiul nuclear, „complet iresponsabile”

Președintele Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, a declarat că este „complet iresponsabil” ca orice lider de rang înalt al unei puteri nucleare să înceapă să „agite o sabie nucleară” atunci când a fost întrebat despre faptul că ministrul rus de externe Serghei Lavrov a numit pericolul unui război nuclear „serios și real”.

„Ori de câte ori un lider de rang înalt al unui stat național începe să tragă cu sabia nucleară, atunci toată lumea ia în serios acest lucru”, a declarat Milley într-un interviu în direct la CNN.

Lavrov a declarat luni că descurajarea nucleară este „poziția de principiu” a Rusiei, dar a adăugat că „pericolul este serios, este real, nu poate fi subestimat”.

General de rang înalt din SUA a declarat că armata americană monitorizează amenințarea nucleară din partea Rusiei împreună cu „prietenii și aliații”.


Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că comunitatea internațională, inclusiv SUA și Ucraina, se concentrează să nu lase situația „să scape de sub control”.

Orice „posibilitate de utilizare a armelor nucleare este foarte periculoasă și nefolositoare. Nimeni nu vrea să vadă un război nuclear. Nimeni nu poate câștiga așa ceva”, a spus el.

Milley spune că „miza” acestui război „este mult mai mare decât Ucraina”
„Ceea ce este în joc este securitatea, pentru securitatea Europei de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Și, într-adevăr, puteți argumenta cu ușurință că ceea ce este în joc este ordinea globală de securitate internațională care a fost instituită în 1945”, a declarat Milley, președintele Statului Major al Forțelor Armate.

„Această ordine internațională a durat 78 de ani. A prevenit marile războaie. Și la baza întregului concept stă ideea că națiunile mari nu vor desfășura agresiuni militare împotriva națiunilor mai mici, iar asta este exact ceea ce s-a întâmplat aici, de către Rusia împotriva unei națiuni mai mici.”

Milley a continuat spunând că, dacă Rusia scapă cu agresiunea sa în Ucraina „fără costuri”, atunci „așa se duce așa-numita ordine internațională”.

„Dacă se va întâmpla asta, atunci ne îndreptăm spre o eră de instabilitate serios crescută”, a adăugat Milley.

„Așa că acum… acum este momentul și acum este oportunitatea aici de a opri agresiunea și de a restabili pacea și securitatea pe continentul european”.

blank