Putin
International

General britanic: Putin va folosi arme nucleare tactice în primăvara anului viitor

Sir Richard Barrons a avertizat că dictatorul Vladimir Putin va folosi, probabil, arme nucleare tactice dacă se confruntă cu riscul de a pierde în Ucraina, în măsura în care armata ucraineană pregătește o contraofensivă în orașele ocupate de ruși.

Se crede că Rusia are în jur de 2.000 de arme nucleare în arsenal, sub formă de rachete de mică putere, torpile și obuze de artilerie.

Doctrina de război a Moscovei este „deschisă” la utilizarea armelor nucleare într-un conflict convențional ca tactică de intimidare – iar utilizarea unei astfel de arme trebuie să fie semnată personal de Putin.

Tactica a devenit cunoscută sub numele de „escaladare pentru a dezescalada”.

Generalul britanic, Sir Richard Barrons, care s-a pensionat în 2016, a explicat că doctrina rusă acceptă utilizarea armelor nucleare de mici dimensiuni ca mijloc de „coerciție”.

„Ar fi prima utilizare a armelor nucleare după 77 de ani, încălcând un tabu enorm, dar acest lucru nu este de neconceput pentru ruși dacă scopul o justifică”, a scris el în The Sunday Times.

Sir Richard a avertizat că Occidentul trebuie să ia în calcul faptul că Putin „probabil va folosi arme nucleare tactice” dacă se confruntă cu o înfrângere ce va determina retragerea armatei din Ucraina.

În contextul în care se așteaptă ca Ucraina să înceapă o nouă contraofensivă pentru a încerca să-i alunge pe ruși, generalul a declarat că Rusia ar putea pune pe masă armele nucleare încă din primele luni ale anului 2023.

„O ofensivă și o mobilizare ucraineană mai amplă, așteptată încă din primăvara anului viitor, ar putea duce la succese pe câmpul de luptă și la eliberarea unor teritorii confiscate de Rusia. Acest lucru ar putea crea alte riscuri. Dacă Putin simte o înfrângere, va fi el tentat să folosească arme nucleare tactice pentru a schimba realitatea pe câmpul de luptă?”, a scris Sir Richard.

Generalul a explicat că un atac nuclear rusesc în Ucraina nu ar folosi bombe masive care să distrugă orașe.

Doctrina rusă aprobă în schimb arme mai mici pentru o astfel de utilizare pe câmpul de luptă – posibil mai puțin puternice decât armele nucleare lansate la Hiroshima și Nagasaki de către americani pentru a pune capăt celui de-al Doilea Război Mondial.

Sir Richard a scris despre o situație în care un focos de 10 kt ar putea fi detonat de ruși – eventual cu ajutorul unei rachete Iskander.

„Aceste arme există exact pentru genul de circumstanțe la care ar putea duce războiul din Ucraina, așa că nimeni nu ar trebui să pretindă o surpriză totală dacă vor fi folosite”, a spus el.

Generalul a sugerat că utilizarea unei arme nucleare în Ucraina ar putea fi un punct de ruptură pentru Occident – ceea ce ar putea duce la o intervenție mai amplă și la un efort de a-l înlătura pe Putin.

Și a avertizat cu privire la consecințele mai largi ale ruperii tabuului nuclear după trei sferturi de secol, cu națiuni precum China, India și Pakistan, toate înarmate nuclear și care se află adesea pe muchie de cuțit în fața tensiunilor geopolitice.

Kievul a anunțat că vrea să formeze o armată de un milion de oameni pentru a-i alunga pe ruși din teritoriile ocupate.

blank