Europa de Est
International

“Gata cu afacerile cu Rusia!“: Europa de Est poate fi aprovizionată, din această săptămână, cu gaze din Norvegia

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a numit “o zi mare nu doar pentru Polonia, ci pentru Europa de Est”, inaugurarea – alături de omologul danez Mette Frederiksen și președintele Poloniei, Andrzej Duda – Conductei Baltica.

Noul gazoduct pentru Europa de Est este un interconector cheie pentru transportul gazelor din Norvegia prin Danemarca către Polonia și țările vecine.

Acesta va face posibilă importarea a până la 10 miliarde de metri cubi de gaz anual din Norvegia în Polonia și transportarea a 3 miliarde de metri cubi de gaz din Polonia în Danemarca.

Premierul polonez: “Gata cu afacerile, ca de obicei, cu Rusia!“
“De astăzi, când pe gazoductele rusești există sânge ucrainean, șantaj și amenințări, conducta baltică polono-danezo-norvegiană este o conductă de gaz a suveranității și a păcii care ne oferă libertate, siguranță și stabilitate pentru viitor!“, a declarat Morawiecki.

Conducta Baltică a fost inaugurată astăzi la Goleniów, Polonia, fiind marcat astăzi sfârșitul procesului de construcție a gazoductului.

Europa  va fi aprovizionată cu gaze norvegiene

Proiectul, sprijinit de Rețelele Transeuropene pentru Energie, înlesnește aprovizionarea cu gaze în Europa Centrală, de Est și în statele baltice prin deschiderea unei noi rute de import din Marea Nordului către UE.

Conducta Baltică a primit o finanțare din partea UE în valoare de peste 267 milioane de euro prin intermediul Mecanismului pentru Interconectarea Europe.