Featured, International

Gata! Brexit a fost parafat

Șefii de stat și de guverne din cele 27 de țări ale Uniunii Europene au aprobat ieri acordul divorțului cu Marea Britanie și declarația care stabilește relația post-Brexit cu acest stat, primul care a închis ușa proiectului european Londra după Brexit.

Consiliul European a aprobat acordul de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea europeană a energiei atomice, precizează țările europene în concluziile summitului, adăugând că se dorește instaurarea de relații „cât mai apropiate posibil“ cu Londra după Brexit.

Această relație viitoare a făcut obiectul unei „declarații politice“ separată de acordul de divorț, care de asemenea a fost aprobată de Consiliul European. Cei 27 au mulțumit negociatorului-șef al UE, Michel Barnier, „pentru eforturile neîntrerupte“ și „contribuția sa pentru menținerea unității între cele 27 de state membre pe tot parcursul negocierilor“ cu Londra.

Unitatea s-a fisurat totuși în ultimele zile, când Spania a lăsat să planeze amenințarea unei anulări a summitului dacă nu va obține garanții scrise asupra viitorului Gibraltarului, teritoriu britanic situat la extremitatea sudică a peninsulei iberice și asupra căruia Spania revendică suveranitatea.

Premierul spaniol, Pedro Sanchez, preciza sâmbătă că Spania a primit garanții suficiente din partea autorităților britanice că viitoarele acorduri ale Londrei cu UE nu vor îngloba în mod automat Gibraltarul. Astfel, acordul de ultim minut pe acest subiect între britanici și spanioli a deschis calea Consiliului European extraordinar de ieri, pentru ratificarea condițiilor rupturii cu Marea Britanie.

Gibraltarul, roca fierbinte

Donald Tusk și Pedro Sanchez, președintele Consiliului European și respectiv șeful Guvernului spaniol, s-au înțeles sâmbătă asupra cadrului viitoarelor negocieri privind teritoriul britanic situat în sudul Spaniei.

„Am primit garanții suficiente pentru găsirea unei soluții la un conflict vechi de 300 de ani între Marea Britanie și Spania“, a declarat Sanchez presei spaniole după o noapte de negocieri, la Bruxelles.

Duminică, în cadrul Consiliului European, cei 27 au fost invitați să semneze o declarație care exclude teritoriul britanic din tratatele ce vor fi semnate ulterior, ceea ce va permite Madridului să negocieze direct cu Londra pe acest subiect.

Când Marea Britanie va părăsi Uniunea, Gibraltar nu va fi inclus în câmpul de aplicare teritorială a acordurilor care vor fi încheiate de UE și Marea Britanie.

Juriștii de la Bruxelles au precizat că articolul 184 nu va fi decât o clauză clasică ce fixează o obligație de mijloace și nu de rezultat. Spania și Regatul Unit se angajează simplu să negocieze de bunăcredință această relație viitoare. Pentru a înlătura orice neînțelegere, May și Sanchez au avut un schimb telefonic de opinii și soluția propusă constă în precizarea, în cadrul Consiliului European de duminică, a interpretării articolului 184 printr-o declarație a instituțiilor europene și a celor 27.

Tratatul retragerii Marii Brittanii din UE, negociat anevoios timp de 17 luni între Londra și Bruxelles, mai trebuie să treacă proba ratificării Parlamentului European și mai ales cea din Parlamentul britanic înainte de a intra în vigoare la 29 martie 2019. Acordul deputaților britanici, care vor trebui să voteze în decembrie, este departe de a fi câștigat.

„Voi face campanie intensă pentru obținerea acestui vot pentru binele Marii Britanii și a ansamblului populației noastre“, a promis premierul Theresa May într-o scrisoare deschisă publicată duminică în presa britanică.

„Acum este timpul pentru ca fiecare să-și asume responsabilitățile”, a declarat Michel Barnier la sosirea la summit adăugând că „vom rămâne aliați, parteneri și amici” cu Marea Britanie.

Dar președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că „a vedea Marea Britanie părăsind UE nu este un moment de bucurie, nici de celebrare, ci este un moment trist și este o tragedie”.

blank