Navalnîi
International

Garry Kasparov: „Navalnîi a fost un luptător. Dacă nu veți lupta, să nu-i pronunțați numele”

Garry Kasparov: „Navalnîi a fost un luptător. Dacă nu veți lupta, să nu-i pronunțați numele”. Reacția legendarului campion de șah și opozant fervent al președintelui rus Vladimir Putin.

Garry Kasparov: „Navalnîi a fost un luptător. Dacă nu veți lupta, să nu-i pronunțați numele”. Kasparov, de asemenea un opozant al lui Putin, a criticat Occidentul pentru că nu a făcut mai nimic pentru a ușura detenția lui Aleksei Navalnîi.

Soția sa, Iulia, a aflat vestea morții lui în închisoare când se afla la München, la Conferința de Securitate.

Garry Kasparov: „Navalnîi a fost un luptător. Dacă nu veți lupta, să nu-i pronunțați numele”

Venise la München împreună cu Leonid Volkov, șeful de personal al soțului ei de multă vreme, pentru a le reaminti liderilor mondiali cazul soțului ei și despre reprimarea disidenței de către guvernul lui Putin, potrivit dnyuz.com.

Conferința era deja concentrată pe amenințările de securitate din Rusia. Din păcate a fost prea târziu pentru Navalnîi care a „murit subit” în lagărul unde îl trimisese Putin.

Navalnîi era de origine rusă și ucraineană. Tatăl său era din Zalissia, un fost sat de lângă granița cu Belarus, care a fost mutat din cauza dezastrului de la Cernobîl din raionul Ivankiv, regiunea Kiev, Ucraina.

A crescut în Obninsk, la 100 de kilometri de Moscova, dar și-a petrecut vacanțele cu bunica sa în Ucraina.

Aleksei a absolvit școala secundară Kalinineț în 1993. A absolvit Universitatea Prietenia Popoarelor din Rusia în 1998, cu o diplomă în drept, apoi a studiat economie și finanțe la Universitatea Financiară din cadrul Guvernului Federației Ruse, absolvind în 2001.

Navalnîi a primit o bursă pentru programul Yale World Fellows de la Universitatea Yale în 2010.

Navalnîi

Ca lider al opoziției ruse, avocat, activist anticorupție și prizonier politic, a organizat demonstrații antiguvernamentale și a candidat pentru o funcție pentru a susține reforme împotriva corupției în Rusia și împotriva președintelui Vladimir Putin și a guvernului său.

Navalnîi a fost membru al Consiliului de Coordonare a Opoziției din Rusia. A fost liderul partidului Rusia Viitorului și fondatorul Fundației Anticorupție.

Regimul lui Putin a căutat să-l oprească pe toate căile

Regimul lui Putin a căutat să-l oprească pe toate căile, inventând tot felul de infracțiuni.

În iulie 2013, a primit o pedeapsă cu suspendare pentru delapidare, dar i s-a permis totuși să candideze la alegerile pentru primaria Moscovei, clasându-se pe locul al doilea, cu 27% din voturi, depășind așteptările.

Abia atunci a devenit cu adevărat „Inamicul nr 1” al Kremlinului. În 2014, Navalnîi a primit încă o pedeapsă cu suspendare pentru delapidare.

Ambele cauze penale au fost considerate pe scară largă ca fiind motivate politic, cu scopul de a-l împiedica să candideze la viitoarele alegeri.

Navalnîi

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis ulterior că aceste cazuri au încălcat dreptul lui Navalnîi la un proces echitabil, dar sentințele nu au fost niciodată anulate.

În decembrie 2016, Navalnîi și-a lansat campania pentru alegerile prezidențiale din 2018, dar a fost interzis de Comisia Electorală Centrală (CEC) a Rusiei după ce s-a înregistrat, din cauza „condamnării sale penale”. Curtea Supremă a Rusiei i-a respins ulterior recursul.

În 2017, a fost lansat documentarul He Is Not Dimon to You, care îl acuză pe Dmitri Medvedev, prim-ministrul de atunci și fost președinte, de corupție, ceea ce a dus la proteste în masă.

În 2018, a inițiat Smart Voting, o strategie de vot tactică menită să consolideze voturile celor care se opun Rusiei Unite, partidul de guvernământ.

În august 2020, Navalnîi a fost spitalizat în stare gravă după ce a fost otrăvit cu neurotoxina Noviciok.

Se afla în avion, care a cerut evacuare medicală de urgență și așa a ajuns la Berlin, unde, după un tratament care i-a salvat viața, a fost externat o lună mai târziu.

Navalnîi și nu numai el l-a acuzat pe Putin că este responsabil pentru otrăvirea sa, iar o investigație a implicat agenți de la Serviciul Federal de Securitate.

În ianuarie 2021, în ciuda sfatului apropiaților săi de a lupta împotriva regimului Putin din străinătate, ca majoritatea opozanților, Navalnîi a decis să se întoarcă în Rusia și a fost imediat reținut sub acuzația de încălcare a condițiilor de eliberare condiționată în timp ce era internat în Germania, impuse ca urmare a condamnării sale din 2014.

A fost dus în lagărul „Lupul polar” în Arctica

Citește și  Forțele Aeriene ale SUA au prezentat misteriosul bombardier nuclear B-21 Raider

El a murit într-o colonie penală rusă, cunoscută sub numele de „Lupul polar”, în regiunea arctică Yamalo-Neneț a Rusiei, au informat agențiile de presă ruse, unde executa pedepse de peste 30 de ani sub diferite acuzații. Avea 47 de ani.

Suferea de probleme de sănătate pe termen lung după ce a supraviețuit otrăviri din 2020, s-a plâns de lipsa asistenței medicale adecvate pentru ceea ce el a descris drept dureri de spate debilitante.

A făcut greve ale foamei și a fost adesea supus lipsirii de somn, gardienii închisorii trezindu-l la fiecare oră pentru a-l filma.

Asociații lui au spus că sănătatea lui s-a deteriorat recent și a fost pus pe perfuzii în urma unei amețeli.

Reacțiile n-au întârziat să apară, cele mai vehemente fiind din partea lui Garry Kasparov, Mare Maestru rus de șah, fost campion mondial la șah (1985–2000), care a format mișcarea Frontului Civil Unit care se opune administrației și politicilor lui Vladimir Putin.

„Astăzi ar fi o zi bună pentru a confisca 300 de miliarde de dolari în active rusești și a le da Ucrainei. Tucker este încă la Moscova? Va fi uimit de prețul mic al vieții umane în Rusia lui Putin.

Navalnîi

Politicienii occidentali preferă ca luptătorii opoziției să fie martiri. Ei pot lăsa flori și pot spune cuvinte frumoase în timp ce negociază cu criminalul, necontestați în ipocrizia lor. Navalnîi a fost un luptător și, dacă nu vor lupta, ar trebui să nu-i pronunțe numele astăzi”, a scris Kasparov pe X/Twitter.

Evgenia Kara-Murza, soția lui Valdimir Kara-Murza, alt opozant al lui Putin condamnat la 25 de ani de închioare: „În timpul ședinței de judecată de ieri, Alexei a arătat bine și a fost, ca întotdeauna, binedispus. După ce am fost martoră la două atacuri de asasinat asupra soțului meu, respect decizia echipei sale de a se abține de la comentarii până când îl vor putea vedea pe Alexei. Inima mea este cu cei dragi lui.”

Dmitro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei: „Politkovskaia, Litvinenko, Magnițki, Nemțov, Navalnîi sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute de pe lunga listă a criticilor uciși de Putin. A existat indignare după fiecare crimă, dar Putin a scăpat în cele din urmă, iar liderii mondiali i-au strâns din nou mâna. Acest lucru l-a încurajat să continue să omoare oameni.”

blank