Gala premiilor Goya 2021
Featured, Life

Gala premiilor Goya 2021 – „Las niñas”, despre fetele din generaţia spaniolă a anilor ’90, marele câştigător

Lungmetrajul „Las niñas”, în care regizoarea Pilar Palomero spune povestea fetelor din generaţia spaniolă a anilor 1990, este marele câştigător al celei de-a 35-a ediţia gala premiilor Goya, care a avut loc sâmbătă seară, sub forma unui program de televiziune.

Gala premiilor Goya 2021

Protagonista filmului este Andrea Fandos, care interpretează rolul Celia, iar Natalia de Molina („Quién te cantará”, „Vivir es fácil con los ojos cerrados”) joacă rolul mamei ei.

Celia este o fată în vârstă de 11 ani, care învaţă în 1992 la o şcoală catolică din Zaragoza şi trăieşte cu mama ei. Brisa, o nouă colegă, venită din Barcelona, o face să intre într-o nouă etapă a vieţii: adolescenţa. În această călătorie, în Spania începutului anilor 1990, Celia descoperă că viaţa este alcătuită din multe adevăruri şi din câteva minciuni.

Anul trecut, producţia a triumfat la a 23-a ediţie a Festivalului de Film din Málaga.

„Las niñas”, primul lungmetraj de ficţiune al lui Palomero, a primit 9 nominalizări la premiile Goya, acordate de Academia spaniolă de film.

A obţinut trofeele pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor debutant în lungmetraj, cel mai bun scenariu original şi cea mai bună imagine.

Gala premiilor Goya ediţia de anul acesta, 40% dintre nominalizaţi au fost femei, o premieră în istoria galei, iar pentru prima dată premiul pentru cea mai bună imagine a revenit unei femei, Daniela Cajías.

Este a cincea oară când un lungmetraj de debut regizoral a câştigat Goya pentru cel mai bun film, după „Nadie hablará de nosotras cuando hayamos muerto” (1995), „Tesis” (1996), „El bola” (2000) şi „Tarde para la ira” (2016).

Pentru prima dată nominalizat la Goya, Mario Casas a fost ales cel mai bun actor, pentru rolul din „No matarás”, de David Victori. Patricia López Arnaiz a fost premiată pentru interpretarea din „Ane”, regizat de David Pérez Sañudo.

„La boda de Rosa” a fost premiat pentru cel mai bun scenariu adaptat şi cea mai bună tânără actriţă (Jone Laspiur).

„Akelarre” – în care cineastul argentinian Pablo Agüero se întoarce în 1609 pentru a arăta cum un inchizitor torturează un grup de adolescenţi într-un sat, în timp ce bărbaţii se află pe mare – este filmul care a câştigat cele mai multe statuete, cinci (costume, machiaj şi coafură, efecte speciale, muzică şi regie artistică).

Cel mai bun regizor a fost desemnat Salvador Calvo, pentru „Adú”, filmul care a primit cele mai multe nominalizări – 14 – şi care a obţinut tot patru trofee în total.

„Adú” începe cu încercarea unui copil camerunez să ajungă în Europa. De altă parte, un activist de mediu luptă în Africa împotriva braconajului şi pentru a-şi recâştiga fiica recent ajunsă din Spania. A treia poveste a dramei are loc în Melilla, unde mai mulţi membri ai Guardia Civil se confruntă cu imigranţii.

Calvo a dedicat premiul „tuturor Adú din lume”, care călătoresc în speranţa unei vieţi mai bune. „Vreau să vă spun că lumea nu este a noastră, e a tuturor, puteţi reuşi”, a transmis el.

Trofeul Goya de onoare a revenit actriţei Ángela Molina, care a lucrat de-a lungul carierei cu regizori ca Pedro Almodóvar, Ridley Scott şi Julio Medem, şi care a fost descrisă drept „unul dintre miracolele care au loc, din când în când, în filmul spaniol”.

Mariano Baroso, preşedintele Academiei, a vorbit în discursul său despre puterea de vindecare pe care o are filmul şi a dat exemplu peliculele în care a jucat Molina. Actriţa a vorbit despre dragoste şi a transmis un mesaj plin de speranţă pentru 2021: „Filmul a reprezentat calendarul vieţii mele, orizontul meu, drumul meu. Avem nevoie să îl împărtăşim şi să simţim că avem nevoie de el”.

Gala de anul acesta a fost prezentată de la Teatrul Soho din Málaga de preşedinta Academia de Televisión, María Casado, şi de actorul şi regizorul Antonio Banderas. Nominalizaţii şi câştigătorii au participat prin sistem videoconferinţă.


blank