IT&C

Gaged-urile tot mai poluante

Gaged-urile tot mai poluante

blankConform Programului pentru Mediul Inconjurator al Natiunilor Unite se estimeaza ca sute de milioane de tone a deseurilor electronice polueaza anual mediului inconjurator. Conform cercetarilor doar 10 la suta dintre echipamentele electronice sunt reciclate corespunzator, restul fiind exportate ilegal si lasate sa zaca in tarile dezvoltate care si-au asumat responsabilitatea de a le recicla corespunzator. Nimeni nu stie unde sa recicleze echipamentele pe care nu le mai folosesc, astfel ajung la groapa de gunoi unde cei saraci gasesc de munca.

„Majoritatea tarilor nu au capacitatea de a recicla corespunzator acest gen de gunoi.”, conform Agentiei de Investigatii Electronice. In general persoanele neautorizate sunt cele care recicleaza calculatoarele, telefoanele sau electrocasnicele, in locul persoanelor care le folosesc deoarece reprezinta mici mine de aur la propiu, Aceste echipamente electronice, de la cele mai mici, la cele mai mari, contin cupru si aur reprezentand cele mai bune locuri de munca in tarile sarace cum ar fi Ghana. 

In Ghana, tinerii pana in 20 de ani, „lucreaza” in gropi de gunoi pentru a strange firele si cablurile electrocasnicelor pentru a le topi astfel incat sa scoata cupru si sa il vanda, asa reusesc sa isi hraneasca familiile. 

Hal Watts s-a gandit la un model de reciclare ecologic a tuturor electronicelor astfel sa putem refolosi cuprul pretios in urmatoarele generatii de echipamente, dar momentan se afla in curs de procesare aceasta idee salvatoare pentru mediul inconjurator, avand in vedere ca un copil dintr-o tara saraca reuseste sa obtina pana la 30 de kg de cupru pe zi.

blank