Gabriela Firea: Solicităm alocarea a 1,5% din PIB pentru bugetul Capitalei. Este un drept al bucureştenilor, şi nu o pretenție neîntemeiată”

La propunerea Primarului General, Gabriela Firea, consilierii generali au aprobat, in sedinta de ieri, proiectul de hotărâre privind solicitarea către Guvernul României de emitere a unei hotărâri de alocare a 1.5% din PIB – ul României pentru bugetul Municipiului Bucureşti.

Primarul General, Gabriela Firea:

„Am anunțat că readucem în atenția Guvernului situația bugetului Capitalei si venim astăzi cu propunerea concretă de a solicita alocarea a 1,5% din PIB pentru bugetul Capitalei. Bucureștenii au dreptul și la investiții, și la dezvoltare, nu doar la cheltuieli de funcționare, iar contribuția lor la bugetul de stat este considerabilă, anul trecut a reprezentat 25% din PIB-ul României. Este un drept al lor constituțional, este ceea ce li se cuvine în calitate de principală resursă a veniturilor statului, nu o pretenție neîntemeiată.

Așadar, dacă vrem o capitală care să se dezvolte, dacă vrem să deschidem și alte șantiere pentru mari proiecte de infrastructură, sănătate și mediu, să continuăm digitalizarea serviciilor publice, sunt necesare alocări pe măsură. Lipsa de alocări o vom traduce în intenția declarată de a stopa dezvoltarea Bucureștiului”.

Primarul Capitalei a arătat că această cerere este generată de faptul că în anul 2019 Capitala a fost defavorizată la construcția bugetului de stat și nu se doreste ca situația să se repete și în anul 2020, în condițiile în care Capitala este principalul pol de dezvoltare urbană din țară.

„Bucureștiul nu este doar al bucureștenilor, și alți români folosesc infrastructura și serviciile de aici: fie că vin la studii, la muncă, pentru a-și rezolva problemele de sănătate sau de orice alt fel, vin în vizită, la cumpărături, sau pentru a se bucura de viața culturală și sportivă, de spectacole, concerte, festivaluri, meciuri, conferințe sau alte evenimente din domeniu”, a precizat Gabriela Firea.