Featured, Medical

Gabriela Firea: Pentru prima dată, Primăria Capitală derulează programe ce sprijină familia

Gabriela Firea,Primăria Capitalei a inițiat, în premieră, programe menite să sprijine familia. Astfel, 800 de persoane, ce luptă cu probleme de infertilitate, vor beneficia de proiectul de fertilizare in vitro, iar investiția în modernizarea și dotarea secțiilor de neonatologie din București se ridică la 6,5 milioane de euro. De asemenea, s-a investit, la Maternitatea Filantropia, într-un corp special de clădire destinat sarcinilor cu risc și bebelușilor prematuri.

blank

Firea a donat o păpușă simbol

Gabriela Firea, a participat, luni, la evenimentul „Romania, tara copiilor invizibili”, organizat de Primaria Municipiului Bucuresti Gabriela Firea si Asociatia „Si eu am dreptul sa fiu parinte”, un eveniment dedicat Zilei Nationale de Lupta Impotriva Infertilitatii. Cu acest prilej, Primarul Capitalei a donat o papusa, un simbol pentru un copil dorit si inca nenascut in Romania. In cadrul conferintei, Primarul Capitalei a vorbit despre masurile intreprinse de administratia municipiului Bucuresti pentru sustinerea natalitatii, dar si despre investitiile in domeniul sanatatii.

blank

800 de cupluri au primit șansa de a deveni părinți

„Marcam astazi, prin acest eveniment, Ziua Nationala de Lupta
Impotriva Infertilitatii, in avans, pentru ca Ziua este pe 29
noiembrie. Sustinerea tinerelor familii reprezinta unul dintre
obiectivele noastre. Ne dorim sa fim alaturi de parinti, dar si
alaturi de cei care isi doresc copii si care duc o lupta dureroasa si
de durata, pentru a isi indeplini visurile. Potrivit datelor oficiale,
unul din cinci cupluri din Romania sufera de infertilitate.
Eforturile PMB pentru sustinerea familiei, a natalitatii s-au realizat
integrat in cadrul unei strategii complexe. Primaria Capitalei a
initiat, in premiera, ca autoritate locala, proiectul “O sansa la
viata” de sprijinire a cuplurilor infertile, prin care oferim un
sprijin de 3500 de euro pentru procedurile de fertilizare in vitro.
Pana in prezent, au fost depuse 922 dosare, dintre care 800 au fost
deja aprobate”.

blank

O șansă pentru tinerii diagnosticati cu cancer

Edilul sef a mentionat si programele dedicate pacientilor
diagnosticati cu cancer: proiectul Newborn pentru prezervarea
fertilitatii pentru tinerii diagnosticati cu cancer si testarea
genetica a celor depistati cu cancer la san in stadii incipiente.
Proiectul Newborn a beneficiat de o finantare de 275.000 euro, pentru echipamentele si aparatura necesare, inclusiv pentru congelarea de celule, toate aflate la Maternitatea Giulesti.
Proiectul privind testarea genetica, nedecontat in Romania de CNAS, prin care tinerele diagnosticate cu cancer de san in stadii incipiente au posibilitatea sa efectueze teste genetice cu informatii prognostice esentiale are un buget de 3,7 milioane de euro si de el vor beneficia 1000 persoane. Sprijinul financiar este de 17.000 de lei pentru fiecre beneficiar, fiind acordat sub forma de vouchere.

blank

Analize pentru 10000 de gravide

De asemenea, pentru familiile aflate la inceput de drum, Primaria
Municipiului Bucuresti deruleaza Programul Voucherul materna, in baza caruia, pana in prezent, peste 10.000 de femei insarcinate si-au facut analizele necesare in sarcina, sumele totale alocate fiind de peste 15 milioane lei, dar si Stimulentul pentru nastere. Pentru acest stimulent, anul trecut au fost depuse peste 9.500 dosare, sumele acordate fiind de 23,8 milioane lei. In 2018 sunt peste 16.000 dosare depuse pana in acest moment, valoarea financiara fiind de peste 40 milioane lei.

Investiții pentru îngrijirea bebelușilor

In cadrul evenimentului Gabriela Firea a aratat ca „o alta problema cu care ne confruntam, la nivel national, este cresterea in fiecare an, a numarului copiilor nascuti prematur. Acestia au nevoie de conditii si ingrijiri speciale. Ne dorim sa asiguram cele mai bune conditii pentru nou-nascuti, si in special pentru cei mai fragili dintre ei, cei nascuti prematur. Astfel, am alocat bugete consistente pentru fiecare dintre cele patru maternitati aflate in subordinea ASSMB”.
In acest an, au fost realizate lucrari de reparatii curente,
reabilitari si modernizari la toate sectiile de neonatologie din
maternitatile Municipalitatii in valoare de 2,3 milioane euro, astfel: Maternitatea Giulesti- 300.000 euro, Spitalului Cantacuzino – 300.000 euro, Malaxa – 1,1 milioane euro, Filantropia – 636.000 euro.

Paturi pentru bebelușii prematuri

Alte obiective asumate de Primaria Municipiului Bucuresti sunt
cresterea numarului de paturi dedicate nou-nascutilor prematuri, dar si realizarea unui nou corp de cladire pentru sarcinile cu risc si
copiii prematuri, la Maternitatea Filantropia.
„O alta prioritate a Primariei Generale a fost cresterea numarului de paturi dedicate nou-nascutilor prematuri , in limitele permise de
normativele Ministerul Sanatatii, de la 9 la 15 paturi (cu 3 paturi la
Giulesti, cu 3 paturi la Cantacuzino). Ne dorim sa crestem acest numar de paturi si avem nevoie de sprijinul Ministerului Sanatatii, care ne poate aproba aceasta majorare, intrucat, in prezent, numarul de paturi de terapie intensiva neonatologie care exista acopera 50% din necesar. In 2018, investitiile in echipamente medicale pentru sectiile de neonatologie din cele patru maternitati au fost de peste 1,6 milioane euro. Acestea au inclus 17 incubatoare, ventilatoare performante, mese radiante, monitoare functii vitale nou-nascuti, lampi de fototerapie. In urmatorii doi ani avem prevazute investitii de peste 6,5 milioane euro pentru aceste sectii”,Mai mult personal la neonatologie 

Edilul sef a aratat ca au fost marite schemele de personal ale
sectiilor de neonatologie pentru angajarea de doctori, asistente si
infirmiere.De asemenea, ASSMB a finalizat studiul de fezabilitate pentru

blank
blank