Gabriela Firea a declarat, vineri, referitor la faptul că sora sa, Angelica Cobzaru, va pleca de la Garda de Mediu, că aceasta are două facultăți și un doctorat în protecția mediului, iar acum „trebuie să lase loc sponsorilor PNL și agramaților”.

Declarația primarului general vine în contextul în care Comisarului General al Gărzii de Mediu, Gabriela Dorojan, și-a dat demisia, în cursul zilei de joi, în urma unor discuții pe care le-a avut cu ministrul Mediului, Costel Alexe. Odată cu ea, va pleca și sora primarului Gabriela Firea, care ocupa funcția de director de cabinet al Gabrielei Dorojan.

„Sora mea, neavând 3 la Bac, că așa se promovează, nefiind sponsor PNL, nefiind agramată, având două facultăți, realizate cu adevărat, nu copii după diplome și un doctorat în protecția mediului, nu mai poate să lucreze în domeniu, trebuie să lase loc unora cu 3, unora care s-au ocupat de Cadastru, sponsorilor PNL și agramaților. Ea a avut oferte și propuneri de a fi mult mai mult decât de a fi șeful de cabinet al comisarului Gărzii de mediu, dar având în vedere că eu sunt primar general și sunt implicată în activitatea politică, înttodeauna am sfătuit-o să nu accepte aceste avansări pentru a nu se specula că au fost făcute pe criteriul personal și nu pe cel profesional”, a spus, vineri, Firea, la o dezbatare organizată de Municipalitate, pe tema poluării din București.

Angelica Cobzaru și Gabriela Dorojan ocupau aceste funcții la Garda de Mediu începând din 2018. Anterior, sora edilului a lucrat la Agenția pentru Protecția Mediului Ilfov.

Primarul Capitalei și ministrul Mediului se află în conflict, de-a lungul acestei săptămâni ei având mai multe schimburi dure de replici. Totul a pornit de la valorile de poluare indicate de mai multe stații independente, care indicau, sâmbătă, procente de peste 600% mai mari decât cele normale.

Citeste si...
O tânără a murit în condiții suspecte, la o clinică estetică București: Ce operație i-au făcut medicii

Costel Alexe a spus imediat după acest episod că Bucureștiul, alături de Iași și Brașov, vor fi verificate săptămânal în privința calității aerului, iar autoritățile publice responsabile vor fi sancționate pentru orice abatere.

Replica Gabrielei Firea nu s-a lăsat mult așteptată, edilul spunând că „Nu poți recupera în 36 de luni ce nu s-a făcut în zeci de ani”.

O zi mai târziu, în 7 ianuarie, primarul general i-a recomandat lui Alexe să se mute din Capitală, „dacă nu îi place din București”.

Mai apoi, ministrul Mediului a venit cu recomandarea la Gabriela Firea să se mute „în” București, subliniind că locuitorii Capitalei „inhalează otravă”.

„Am pregătit plângerea împotriva ministrului Mediului, domnul Costel Alexa, pentru că a indus panică în rândul populației afirmând în emisiuni televizate și reluând acele declarații pe pagina sa de socializare că în București, cetățenii ar trebui să poarte mască de protecție și că se respiră otravă. Consider că domnul Alexa a avut sau are un interes și politic și patrimonial făcând aceste afirmații, deoarece în afara faptului că induce stare de panică în rândul populației și în rândul ambasadorilor, pune pe fugă sistemul investițional”, a replicat Firea.

Vineri, la Primăria Capitalei, Gabriela Firea a organizat o dezbatare pe tema poluării din București. La această reuniune a fost invitat și ministrul Mediului, însă acesta nu a fost prezent.