Ministrul Apărării, Gabriel Leș, a explicat că decretul de prelungire a mandatului de șef al Statului Major al Apărării pentru Nicolae Ciucă a fost atacat în instanță întrucât îl consideră ilegal, subliniind că demersul nu a fost împotriva lui Iohannis. Leș mai spune că este un război electoral.
„Decizia mea a fost să nu prelungesc acest mandat din rațiuni obiective. Încercând să discut cu președintele nu am avut partener, nu mi-am dat seama pe 28 decembrie, la ultima ședință de CSAT, ce va pregăti președintele. (…) Când am atacat acest decret în instanță nu l-am atacat împotriva unui om – nici a președintelui, nici a domnului Ciucă, un om pe care-l respect foarte mult – ci pur și simplu împotriva unui decret emis din punctul meu de vedere ilegal”, a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leș, pentru Monitorul Apărării și Securității.
Ministrul a mai subliniat că, deși situația este una neplăcută, Armata nu a avut de suferit „foarte mult”.
„E mai mult o situație care ține de imagine și de un război politic electoral din care nu are nimeni de câștigat. Am fost deschis la dialog și m-aș dori să port un dialog cu Administrația Prezidențială pe această temă. Nu l-am avut până în acest moment. E greu de spus când se va termina. Instanța funcționează, se judecă cu celeritate. Vom vedea ce va decide instanța”, a mai spus Gabriel Leș.
Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 31 ianuarie, să suspende decretul preşedintelui Iohannis prin care a prelungit mandatul comandantului Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major al Armatei. La scurt timp după decizia instanţei, MApN a anunţat că pe funcţia de locţiitor al şefului SMAp a fost împuternicit generalul-locotenent Laurian Anastasof.
MApN a contestat, la Curtea de Apel Bucureşti, decretul prin care a fost prelungit mandatul de şef al Statului Major al Apărării pentru generalul Nicolae Ciucă. Ministerul a cerut suspendarea şi anularea decretului.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat pe 28 decembrie 2018 decretul de prelungire, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciucă ca şef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în şedinţa CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcţie. Ulterior, premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Apărării, Gabriel Leş, au acuzat că şeful statului nu a avut bază legală, deoarece propunerea de prelungire a mandatului nu a venit din partea MApN.