International

Fugit din Catalonia, liderul separatiştilor răspunde sfidător avertismentelor guvernului Spaniei. Planul pe care îl are Puigdemont

Carles Puigdemont, fostul lider al Cataloniei, a declarat, vineri, că datorită noilor tehnologii poate conduce regiunea de la Bruxelles, în contextul în care partidele separatiste au anunţat că îl vor nominaliza pe Puigdemont pentru funcţia de premier al regiuni, relatează The Associated Press.

În cadrul unui interviu acordat pentru un post de radio din Belgia, Puigdemont a declarat că noile tehnologii îi permit să guverneze regiunea, chiar dacă se află la Bruxelles.

”Cred că pot servi Catalonia bine. Dacă voi avea suficiente voturi, care ar fi problema ca eu să nu fiu reales? Oamenii au votat şi merită respect. Sunt membru al Parlamentului şi perfect eligibil să fiu ales premier. În aceste zile, marile proiecte sunt gestionate cu ajutorul marilor tehnologii”, a declarat Puigdemont.

În cadrul alegerilor regionale anticipate din 21 decembrie 2017, partidele pro-independenţă au luat 70 dintre cele 135 de locuri din Parlamentul catalan. Cele mai importante două formaţiuni au anunţat că îl vor nominaliza pe fostul lider separatist catalan Carles Puigdemont pentru funcţia de premier al regiunii autonome din nord-estul Spaniei.

Luni, Guvernul central de la Madrid a anunţat că va menţine controlul direct asupra Cataloniei în cazul în care fostul lider Carles Puigdemont va fi votat din nou în fruntea guvernului regional.

„Este absurd faptul că o persoană aspiră să fie preşedintele guvernului regional al Cataloniei din postura de fugar la Bruxelles – este o chestiune de bun simţ. Articolul 155 va rămâne în vigoare până la numirea unui nou lider regional. Guvernul va contesta o eventuală învestitură de la distanţă a lui Puigdemont. Un preşedintele al Parlamentului trebuie să fie prezent fizic pentru a-şi prelua funcţia”, a spus Rajoy.

Premierul spaniol subliniază că singurul lucru care este impus politicii Cataloniei este „realismul”, având în vedere că obiectivul este aplicarea articolelor din Constituţie.

„Mai mulţi lideri importanţi au abandonat viaţa politică şi responsabilităţile politice sau au renunţat la acţiunile unilaterale. Decizia guvernului în privinţa problemei catalane a fost corectă, deşi probabil că nu a fost bună pentru Partidul Popular, care a fost pedepsit în cadrul alegerilor regionale din 21 decembrie”, a mai spus Rajoy.

Mariano Rajoy consideră că nu a făcut decât să aplice instrumentele democraţiei spaniole în momentul în care statul de drept era ameninţat.

„Ştiu că sunt alţii care ar fi preferat o intervenţie mai lungă a guvernului în Catalonia. Ceea ce a trebuit să facem nu a fost nesemnificativ. A trebuit să înlăturăm un guvern ales în mod democratic şi să dizolvăm Parlamentul. Este un fapt excepţional, iar evenimentele de acest tip trebuie să fie foarte rapide. Nu am aplicat Articolul 155 pentru a interzice mişcarea de independenţă, ci pentru a-i obliga să respecte legea”, a precizat şeful guvernului de la Madrid.

La 10 ianuarie, liderii principalelor partide separatiste din Catalonia au anunţat că au ajuns la un acord pentru a-l numi pe Carles Puigdemont în funcţia de şef al Guvernului regional, în pofida faptului că fostul lider catalan este acuzat de răzvrătire şi rebeliune de către justiţia spaniolă, fiind emis un mandat de arestare pe numele lui.

Potrivit unui raport al avocaţilor guvernului de la Madrid, orice candidat la conducerea Cataloniei trebuie să fie prezent în momentul votului din Parlament, care ar putea avea loc cel mai devreme la 31 ianuarie. Carles Puigdemont se află în exil autoimpus la Bruxelles de când a fost destituit de către guvernul central de la Madrid din funcţia de şef al executivului Cataloniei.

La 27 octombrie 2017, Parlamentul Cataloniei a aprobat, prin vot secret, proclamarea independenţei regiunii faţă de Spania şi constituirea unei republici, în baza rezultatului de la referendum. Peste 90% dintre cei care au participat la vot s-au declarat în favoarea independenţei, însă rata prezenţei la urne a fost de doar 43%.

Ulterior, Senatul Spaniei a decis să aprobe suspendarea autonomiei Cataloniei – prin aplicarea Articolului 155 din Constituţie – şi demiterea tuturor liderilor regionali. Drept urmare, toate structurile regionale – politice, economice şi de securitate – au fost trecute în subordinea directă a Madridului.Guvernul spaniol a avertizat că va continua să menţină controlul direct în Catalonia dacă Puigdemont încearcă să guverneze din Belgia, unde acesta s-a refugiat după ce separatiştii catalani au declarat în mod unilateral independenţa regiunii.

blank