Featured, International

Franța beneficiază de suportul SUA în problema rasială?

Potrivit The New York Times, după atentatele de la 11 septemnrie 2001, SUA a început să le vorbească minorităților etnice și rasiale din Franța despre discriminarea pozitivă, prin intermediul ambasadei din Franța.

După moartea lui George Floyd în Statele Unite, protestele împotriva rasismului s-au extins în întreaga lume, iar în Franța au dobândit un caracter aparte. Noua politică rasială din Franța, unde până în urmă cu două decenii nu existau discuții despre rasă, a fost importată din Statele Unite, uneori chiar prin intermediul Departamentului de Stat, scrie The New York Times.

Cotidianul arată că, în ultimele decenii, ”numeroși francezi de culoare au trecut printr-un proces de emancipare rasială ajutat de cultura pop din Statele Unite, de filozofii americani și de diplomații americani de la Paris, care i-au identificat și încurajat pe tinerii lideri francezi de culoare”. Pentru a exploata acest potențial, Departamentul de Stat s-a implicat în formarea tinerilor militanți francezi în devenire, intervenind în recrutarea lor și în trimiterea lor în SUA, pentru a urma cursuri despre ”gestionarea diversității etnice”. The New York Times arată că ”ambasada a organizat programe educative pe subiecte precum discriminarea pozitivă, un concept tabu în Franța”.

Această inițiativă i-ar fi îngrijorat pe unii lideri conservatori din Franța, scrie NY Times, care se temeau de ”americanizarea” societății franceze și de ”fragmentarea țării”. NY Times mai lasă să se înțeleagă că această politică americană nu este tocmai recentă. ”Ambasada SUA la Paris a început să întindă mâna minorităților etnice și rasiale din Franța după atentatele de la 11 septembrie 2001, în cadrul unei campanii mondiale pentru «câștigarea inimilor și minților»”.