Franţa a naturalizat mai mult de 12.000 de lucrători străini care s-au aflat “în prima linie” în timpul epidemiei de COVID-19, a anunţat joi Ministerul de Interne, potrivit AFP.

În septembrie 2020, ministerul a simplificat procedura de dobândire a cetăţeniei franceze pentru profesioniştii din sănătate, agenţi de securitate sau de întreţinere, casieri sau îngrijitori la domiciliu mobilizaţi în timpul crizei sanitare. Durata minimă cerută de rezidenţă în Franţa a fost redusă de la cinci la doi ani, scrie Agerpres.

În interval de un an, au fost depuse 16.381 de dosare la prefecturi pe întreg teritoriul ţării, iar 12.012 de străini au devenit cetăţeni francezi, a precizat cabinetul ministrului delegat pentru cetăţenie de pe lângă Ministerul de Interne, Marlene Schiappa. ‘Aceşti lucrători din prima linie au răspuns prezent pentru naţiune. Este normal ca naţiunea să facă un pas spre ei. Le urez bun-venit în naţionalitatea franceză noilor noştri compatrioţi şi le mulţumesc în numele Republicii: ţara a rezistat şi graţie lor!’, a declarat ministrul Schiappa în comunicat.

În total, în 2020 au dobândit cetăţenia în Franţa 61.371 de persoane, cu 20% mai puţine decât în anul precedent. Iar 12.012 de străini au devenit cetăţeni francezi,