Stiri

FOTO: Ţiriac – povestea de iubire trăită alături de Erika Braedt

Etern ”Don Juan”, Ion Ţiriac, fost jucător în echipa de Cupa Davis a României, a fost căsătorit o singură dată “cu acte”. Consoarta lui a fost handbalistă la Ştiinta Bucureşti, Erika Braedt, o săsoaică pe care miliardarul a ajutat-o ulterior să emigreze în Germania, unde părinții ei se stabiliseră în landul Baden Wurttenberg.

În exclusivitate, povestea scurtului mariaj al unuia dintre cei mai bogaţi oameni ai României contemporane, inclus în Hall of Fame-ul tenisului mondial, În galeria marilor sportivi ai lumii se află deja Ilie Năstase. Fotografiile cu Ţiriac şi fosta lui soţie reprezintă, de asemenea, o premieră.

S-a însurat între două turnee

Ion Ţiriac a plecat plin de speranţe din Braşovul natal la Bucureşti, pentru a urma cursurile Institutului de Cultură Fizică (ICF). În scurt timp, a fost legitimat la Dinamo, clubul Ministerului de Interne, primind apoi şi gradul de maior la Pompieri. Pe durata facultăţii, în 1962, avea să facă o mare pasiune pentru Erika, una dintre colegele sale, sportivă şi ea, handbalistă la Ştiința. Până la nuntă n-a trecut mult. Ion Ţiriac s-a căsătorit în 1963 cu pivotul Ştiintei Bucureşti, Erika Braedt. Practicant, în paralel, şi al hocheiului pe gheaţă, Ţiriac a luat-o de nevastă pe Erika între două turnee de tenis şi înaintea participării la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Innsbruck.

“Eram handbalistă la Ştiinta, unde m-am transferat de la Confecţia Bucureşti. Aveam 19 ani, iar Ţiri – 24”, rememora Erika momentul în care a acceptat să devină soţia unui viitor mare sportiv. Ţiriac a cunoscut-o pe Erika în timpul sesiunilor de examene de la ICF: “Cu foarte puţine excepţii, acordate sportivilor de performanţă, Ţiriac ţinea să dea examenele la termen”, spun cei care stăteau lângă Ţiriac la facultate. Era ambiţia copilului crescut fără tată, care ajunsese în Bucureşti “printr-un miracol de selecţie pentru Spartachiada Militară de la Zakopane”, după cum avea să admită ulterior chiar fostul jucător de tenis.

“Jucam tenis la Dinamo şi hochei pe gheaţă la Ştiinţa. Nu câştigam sume colosale. Aveam în schimb cu 2 lei mai mult decât ceilalţi”, îi place lui Ţiriac să rememoreze vremurile în care relaţiile lui cu membrii guvernului comunist începeau să fie foarte strânse datorită pasiunii miniştrilor pentru tenis. Şi mai ales a odraslelor acestora.

Tocmai aceste legături l-au ajutat pe Ţiriac să facă un schimb de locuinţă pentru a sta împreună cu soţia lui, Erika, într-un apartament de două camere situat la etajul 1 al unui bloc din spatele Spitalului Colţea. “Părinţii Erikăi aveau un apartament într-o vilă pe lângă Liceul Caragiale, iar acea locuință a fost folosită la schimb de Ţiriac pentru a face rost de casa în care au stat până la divorţ”, şi-au amintit cei care făceau parte din cercul restrâns al distantului Ţiriac.

“Am avut o viaţă stilată datorită prieteniilor cu totul şi cu totul aparte: Ţiriac mergea la vânătoare cu Ion Gheorghe Maurer, viitor şef al Guvernului comunist, soţia acestuia aduna în jurul dânsei elita culturală a Bucureştilor”, disecă Erika viaţa alături de unul dintre cei mai influenţi români.

“Maurer era din Sighişoara. Fusese avocatul celor judecaţi la Craiova, printre care şi Gheorghe Gheorghiu-Dej. Ţiriac era simpatizat de Maurer”, confirma regretatul Gogu Viziru legătura aparte a tenisului cu nomenclatura comunistă, structură condusă în acei ani de premierul Maurer. Maurer este omul care l-a catapultat pe Ţiriac. Mergeau la vânătoare, la pescuit”, spicuia Viziru amintiri despre cel care era în acelaşi timp premier, dar si preşedinte al FR Tenis: “El l-a luat Stelei pe Ţiriac si l-a dus la Dinamo. Şi doamna Elena Maurer juca tenis, la Steaua. La fel ca și Petru Groza, Maurer era înnebunit după femei”, povestea acelaşi Viziru.

“Eram privilegiaţi. Nu uit prima motocicletă a lui Ţiriac, o Jawa”, răsfoiește Erika pasiunea pentru motoare a celui care deţine azi maşini unice, de colecţie. “Prima motocicletă din tenis Ţiriac a avut-o” continua Viziru, care se amuza de năzbâtiile braşoveanului: “Mi-a luat fiica pe umeri şi a dispărut cu ea. Era nebun după motoare”.
“Ţiri avea damblaua lui cu maşinile: a cumpărat o Skoda roşie” a completat Erika, angajată, după absolvirea ICF-ului, pe postul de profesoară la Şcoala Sportivă numărul 3, unde a antrenat trei grupe de handbaliste.

Maurer l-a învăţat să vâneze, Ceauşescu nu l-a lăsat să tragă!

“Aveam cu Ţiriac o viaţă agitată. Nu lipseau momentele inedite, chiar amuzante. Venea Ţiriac de la pescuit şi umplea cada cu peşti. Spunea că vrea să mănânce ştiucă. O luăm din cadă şi o pregăteam cum mă pricepeam eu”, zâmbeşte Erika când vorbeşte despre testele la care era supusă de Ţiriac în ale gospodăriei. Ţiriac aducea de la vânătorile cu Maurer iepuri şi îi agăţa de clanţa uşii”, rememorează singura soţie din viaţa miliardarului de azi.

“Când Ţiri nu era acasă, plecam cu prietenele şi cu soţii acestora: pe drumul spre Ploieşti vânam găini sau raţe pe care le racolam de pe miriştile de prin prejama satelor”, nu ezita Erika să divulge “extravaganţele” permise de scăpătaţii vremurilor.
În cercul său de prieteni, Ţiriac a recunoscut mereu: “Maurer m-a învăţat să vânez. L-am stimat toată viaţa, fiindcă am învăţât multe de la acest om. Cu Ceauşescu am fost doar o dată la vânătoare, când m-a invitat, dar nu mi-a dat voie să trag. Cu Maurer, am vânat însă de sute de ori”. Acum, anual, Ţiriac organizează partide de vânătoare pe domeniul său de la Balc, acolo unde bogaţii lumii iau la ţintă sute de mistreţi.

“De prin `62, Ţiri putea pleca fără oprelişti în străinătate, la turnee. Mi-aduc aminte de Egipt când l-au luat de pe plajă să-l anunţe că a decedat mama lui. Nu au avut curaj să-i spună direct. I-au chemat la ambasadă pe el, pe Ilie Nastase şi pe Ştefan Georgescu (n.r.- fost antrenor nejucător al echipei de Cupa Davis a României). Ion a venit în ţară, şi-a îngropat mama, apoi a plecat înapoi, ca un profesionist, să-şi câştige meciurile. A jucat formidabil la Alexandria, în Egipt, în faţa celebrului Martin Mulligan”, punctează Erika admirativ, fără a omite să precizeze că Ţiriac a mai fost întors o dată din Egipt din cauza morţii lui Gheorghe Gheorghiu-Dej: “Ne-a fost impus să ne întoarcem la Bucureşti şi să renunţăm la turneu”, admite Ştefan Georgescu. “Eram cu Ţiriac pe plaja hotelului când Ilie Nastase a apărut cu un ziar unde era fotografia lui Dej în doliu. Egiptenii au crezut că Ţiriac mai vrea bani pentru a continua concursul. Atunci, Ion s-a certat cu organizatorii”, completează omul care a condus România în finala Cupei Davis din 1972.

Drâmbă, motivul divorţului?

“Ţiriac terminase ICF-ul şi, conform metodicii, trebuia să ţină câteva ore practice în şcoli. Ştiu că un copil şi-a rupt mîna din cauza lui. Nu avea răbdare. Lucru care nu i-a lipsit când l-a ajutat să devină numărul 2 mondial pe Guillermo Vilas, ca să nu mai vorbesc despre modul în care a lucrat cu năbădăiosul Boris Becker”, conexeaza Erika vremea dinaintea divorţului de Ţiriac cu marile lovituri ca manager ale acestuia. Ruptura s-a produs pentru că Erika era bănuita a avea o relaţie cu scrimerul Ionel Drâmbă. Ţiriac era mai mult pe la turnee. Avea un statut social care îi permitea aproape orice exces. Orgolios şi lovit în mândria lui de mascul, Ţiriac a găsit momentul ideal de a provoca despărţirea”, spun apropiaţi ai celor doi. Au fost voci care au pus divorţul şi pe seama unei relaţii pe care Erika ar fi avut-o cu Sergiu Nicolaescu, însă fostul mare regizor a negat. Se întâmpla în 1965. Între Erika şi Ţiriac a fost o căsnicie-blitz, care a durat doar doi ani! “Da, am cunoscut- o pe Erika, dar asta s-a întâmplat de mult, când era soţia lui Țiriac. Nu a fost nimic mai mult între noi, dar – repet – dacă a fost soţia lui Țiriac, am cunoscut- o”, mărturisea regretatul regizor.

A fost în ţară prin 1998. S-a speriat de câini!

”M-am stabilit la Stuttgart, pentru că părinţii mei locuiau aici“, explică Erika, emigrată în 1970, a cărei mama este originară din Sibiu. ”Imediat după divorţul de Ţiriac, Erikăi i-a fost confiscat paşaportul de către Securitate. Doamna Elena Maurer i l-a returnat personal“, poveste una dintre prietenele fostei handbaliste. “Sunt pasionată de golf. Joc de 3-4 ori pe săptămână, cam 2-3 ore de fiecare dată. Şi prinţul Strudza joacă golf. Ne întâlnim în Elveţia, acolo unde se organizează Swiss Open”, vorbeşte fosta doamnă Ţiriac, ajunsă la vârsta de 70 de ani, dar pe care etatea n-o împiedică să-şi cultive și pasiunea pentru schi. “Mergem la schi tot în Elveţia, undeva între Geneva şi Lausanne. Am nevoie de mişcare. Deformaţie profesională. Am o sală la liceul la care predau extrem performantă, chiar lângă stadionul echipei VfB Stuttgart. Ştiu că au fost fotbalişti români care au jucat aici. Eu îl cunoşteam pe Sătmăreanu II, fugit de la Dinamo după un meci cu Frankfurt. Au fost apoi Răducioiu, Ganea, Marica…”, afirmă Erika.

De când am plecat din ţară, o singură dată am mai ajuns în România. Se întâmpla prin 1998. Nu mai am pe nimeni acolo. Prietenele mele, fostele handbaliste şi colege de ICF mă vizitează la Stuttgart. Mi-a plăcut Snagovul, cu aerul lui rustic şi căsuţele care încă păreau ţărăneşti, îngrijite. Bucureştiul era prea convulsiv şi parcă degradat pentru o capitală. Şi câinii…”, spicuieşte Erika ultimele ei repere din ţară.

Erika, fosta Braedt, acum Sigwart, nu are copii. Imperiul de miliarde al lui Ţiriac are însă deja trei moştenitori: Ion-Alexandru, Mihai-Karim si Ioana (ultimii doi cu egipteanca Sophye Ayad). Mama lui Ion Alexandru este un fost top model american cu care magnatul a avut o relaţie.

Erica Siegwart, care înainte de a se recăsători în Germania cu Hartmut Siegwart, un om de afaceri din Stuttgart, era cunoscută de iubitorii handbalului sub numele de Braedt, spune că a angajat doi români la ea acasă: “Oamenii se îngrijeau de mama mea, când era bolnavă. Le băgasem şi cablu, să prindă programele româneşti. Cât despre mine, îmi ocup timpul mai mult cu golful”.

70 de ani, o mulţime de iubite

Născut pe 1 mai 1939, Ion Țiriac a trecut, de-a lungul a 70 de ani de existenţă, prin braţele mai multor femei. După căsătoria cu Erika Braedt, actualmente Siegwart, care a durat între 1963 şi 1965 şi care a fost şi singurul mariaj de până acum al miliardarului, Țiriac s-a iubit vreme de un an cu Victoriţa Dumitrescu, fosta mare campioană mondială la handbal, plecată dintre noi la vârsta de 73 de ani. În anii ’70, Țiriac a format un cuplu cu manechinul Mikette von Issenberg (64 de ani), cu care are un copil, pe Ion Ion. Între 1984 şi 1992, canadianca Heather MacLachlan (54 de ani), care lucra la firma de management sportiv a lui Țiriac, a fost prietena oficială a afaceristului român, urmată de ziarista egipteană Sophie Ayad (43 de ani), cu care fostul sportiv are doi copii, Karim şi Ioana.
După mariajul eşuat cu Țiriac, Erika şi-a urmat mama, Hilde, şi fratele, Gert, la Stuttgart, în Germania Federală, reintregind astfel familia de saşi Braedt. De România nu-i mai lega decât vila din Bucureşti, în care locuiseră mai bine de 20 de ani. Naţionalizată de regimul comunist, casa din cartierul Primăverii a fost ocupată de alţi chiriaşi odată cu plecarea familiei Braedt. Dupa Revoluţia din 1989, fosta sotie a lui Țiriac a făcut demersurile pentru ca vila să-i fie retrocedată de statul român. Prin actul din 28 decembrie 1994, primarul de atunci al Capitalei, Crin Halaicu, semna dispoziţia care, la articolul 1, nota: “Se restituie în proprietatea numiţilor Braedt Hilde, Sigwart Erika (fosta Țiriac) şi Braedt Lautmann Gert Richard imobilul (compus din constructie şi teren în suprafaţă de 359,5 mp) situat în strada Herăstrau nr. 12”. Cum Erika şi ai ei nu intenţionau să revină definitiv în Romania, familia Braedt a vândut apoi vila pentru un pret ce se învârte în jurul sumei de 1.000.000 $. Ulterior, casa a mai fost scoasă la mezat, pretul cerut fiind de 2.600.000 de euro. Imobilul are demisol, etaj şi mansardă, are 12 camere şi un teren de 540 de metri pătraţi.

Ţiriac a fost un tânăr slăbănog

“Erika a fost întotdeauna o femeie foarte interesantă. Avea un aer distins, ştia să atragă privirea oricui, ieşea imediat în evidenţă cu aerul ei superior. Se vedea că provenea dintr- o familie bună. Normal că Țiriac s-a îndrăgostit de ea!”, ne mărturiseşte Constantin Popescu “Pilică”, antrenorul legendar al handbalului feminin românesc, care pregătea pe Ştiinţa Bucureşti, echipă unde evolua Erika, în anul 1962. La început, tânărul Țiriac tot venea să o vadă jucând, la baza Progresul, căutând diverse pretexte să intre în vorbă cu ea. “Pe vremea aceea, Țiriac – un tânăr slăbănog şi insistent – nu era aşa cunoscut ca azi. După ce au început să iasă împreună, ca un cuplu, Ion şi Erika arătau tare bine braţ la braţ. Pe atunci, genul acesta de relaţii era privit cu respect şi cu discreţie, nu ca acum”, completează Popescu. De altfel, fostul tenismen a considerat întotdeauna că admiterea la IEFS a fost un lucru foarte bun numai pentru faptul că aşa s-a apropiat de Erika Braedt, care a absolvit şi ea aceeaşi şcoală.

Omul de afaceri nu a uitat ouăle făcute de Erika la reşou
Ion spunea că n-a uitat niciodată momentele petrecute cu iubita sa în camera acesteia de internat: “Am trăit multe clipe fericite, dar pentru mine dimineţile în care Erika îmi făcea ouă ochiuri pe reşoul din cămin sunt irepetabile”. Mai mult, într-un interviu apărut în presa occidentală cu puţin înainte de 1989, Țiriac povestea cum şi-a salvat soţia, pe vremuri, din mijlocul unui grup de derbedei: “Am trecut cu Erika pe lângă o gaşcă de nouă băieţi, iar unul dintre ei a ciupit- o de fund. Nu aveam de ales, am intrat cu motocicleta în mijlocul lor şi am început să mă învârt în cerc, ca să-i sperii. Nu cred că am ucis pe cineva, dar măcar cred că i-am trezit la realitate, pentru că s-au pus pe fugă”, rememora fostul tenismen secvenţele incredibile de atunci.

A suferit din pricina regimului comunist

Fosta soţie a lui Țiriac s-a născut în august 1943, la Bucureşti, fiind primul copil al familiei de saşi Lautmann, Fritz şi Hilde. Copilăria Erikăi a fost dramatică. În 1945, mama sa a fost la un pas să fie deportată în URSS de către noul regim comunist, aşa cum s-a întâmplat cu mulţi saşi din România, dar a fost salvată de faptul că era gravidă. În 1950, capul familiei Lautmann a murit într- un accident de avion, iar Hilde a trebuit să- i crească singură pe Erika şi pe nou-născutul Gert. Din fericire, Hilde l-a cunoscut pe Arthur Braedt, în 1952, un saş revenit din URSS după 6 ani de deportare, şi peste trei ani s-au căsătorit. Familia Braedt- Lautmann revenea la viaţă. Hilde a început să predea din nou biologia la Liceul German, acolo unde Arthur era profesor de geografie. Firesc, Erika a urmat cursurile aceluiaşi liceu, pe care l-a absolvit în 1961. Devenise o adolescentă frumoasă şi cochetă, cu înclinaţie spre sport, mai exact spre handbal. Este perioada în care l-a cunoscut pe Ion Țiriac. Legătura dintre ei era atât de puternică încât Erika a preferat să se căsătorească cu Ion, în 1963, decât să emigreze cu familia în Germania.

blank