Actualitate, Featured

FOTO. Planeta Albastra II va fi pe BBC Earth România, în același timp cu premiera mondială

Documentarul marca BBC, Planeta Albastră II, narat de Sir David Attenborough, ce explorează lumea acvatică va fi difuzat de BBC Earth în acest final de săptămână, simultan în întreaga lume, inclusiv România.

Documentarul, ce vine în continuarea producției lansate de BBC în 2001, va fi pe 29 octombrie, de la ora 22.00, la postul BBC Earth. Producția va avea șapte episoade, câte unul în fiecare duminică de la 22.00.

„Pe parcursul a peste 4 ani de producție, realizatorii noștri au organizat 125 de expediții, au fost în 39 de țări și au filmat pe fiecare continent și în fiecare ocean. Echipele noastre au petrecut peste 6.000 de ore în submersiune, filmând în cele mai variate locuri”, dezvăluie producătorul executiv al documentarului James Honeyborne.

Peisaje noi: „Planeta Albastră II îi va pune pe telespectatori în fața unor noi peisaje neașteptate. Vulcani de metan erup brusc la 650 de metri sub nivelul mării, în Golful Mexic. În Pacific, echipa noastră este martoră la fenomenul cunoscut drept „marea care fierbe”. Submersibile cu echipaj uman explorează în premieră adâncimile Antarcticii.”

Tehnologii noi: „O tehnologie revoluționară ne permite să pătrundem în lumi noi și să filmăm comportamente noi în moduri care nu erau posibile cu nici o generație în urmă: tehnologie Towcam pentru a surprinde peștii răpitori și delfinii de la mică distanță, în timp ce se avântă cu viteză maximă prin apă; camere cu ventuză care îi permit telespectatorului să „călătorească” pe spatele unor vietăți mari precum rechinul-balenă sau orcile; și camere

de sondare Ultra HD care ne/le permit contactul vizual cu cele mai mici creaturi.”

Cum sunt împărțite episoadele noii serii documentare?

Mark Brownlow, producător serie, despre cum sunt împărțite episoadele noii serii de documentare:

Episodul introductiv, intitulat „Un singur ocean”, va prezenta publicului premisa centrală a seriei, aceea că urmează să vadă lucruri pe care nu le-a mai văzut vreodată. Datorită unei serii de noi descoperiri prezentate în cadrul programului, vă veți da seama că tot ceea ce ține de ocean este strâns legat de toate celelalte lucruri de pe Terra. Veți vedea că oceanele sunt interdependente și că noi, oamenii, depindem de ele.

Urmează cinci episoade centrate pe câte un habitat, fiecare din ele oferind câte o experiență unică. Pe primul loc, atât la propriu, cât și la figurat, se află „În adânc”, care este, practic, propriul nostru film SF. Numai la prima filmare am petrecut mai mult timp în submersibile decât pentru tot episodul corespondent al seriei originale Planeta Albastră. Suntem primii care au reușit să coboare într-un submersibil cu echipaj uman la mare adâncime (1.000 m) în Antarctica.

În antiteză cu adâncurile, continuăm cu „Recifurile de corali”, pline de bună-dispoziție, dinamism și culoare. Acest episod prezintă concentrația incredibilă de forme de viață prezentă în aceste orașe submarine supraaglomerate.

În continuare, ne aventurăm departe de țărm, „În larg”, într-unul dintre cele mai mari habitate ale planetei, unde găsim povești incredibile despre animale care săvârșesc acte extraordinare de rezistență pentru a supraviețui. Când ne gândim la oceane, ni le imaginăm albastre. Însă există și o altă lume surprinzătoare, cea a „Mărilor verzi”. De la impozante păduri submarine de alge Laminariales uriașe la vaste preerii de iarbă de mare, suntem într-un tărâm misterios demn de Frații Grimm, populat de creaturi stranii și fermecate.

Ultimul episod centrat pe un habitat este rezervat „Coastelor” noastre. Pentru noi, ele sunt mai mult o fereastră către oceane și un loc de odihnă și relaxare, însă vietățile care trăiesc de-a lungul lor se confruntă cu greutăți inimaginabile în încercarea de a supraviețui la limita dintre uscat și mare. Va fi un episod extraordinar, deoarece avem atâtea lucruri incredibile de povestit!

În fiecare dintre aceste episoade despre câte un habitat, încercăm să vă oferim un instantaneu cu diverse contexte ale oceanului modern. Însă, în ultimul episod, „Planeta noastră albastră – viitorul”, intrăm în esența problemelor majore care afectează oceanele lumii astăzi.

blank