Social, Stiri

Fostul vicepreşedinte PNL Hunedoara Alin Simota ar putea fi plasat în arest la domiciliu

Bravo! Şantajistul nu este considerat pericol public de către magistraţi

 Simota

Fostul vicepreşedinte al PNL Hunedoara Alin Simota şi fostul său bodyguard Constantin Litera ar putea fi plasaţi în arest la domiciliu, după ce Tribunalul Hunedoara a decis înlocuirea arestului preventiv cu această măsură, decizia fiind însă contestată de DIICOT Alba Iulia.

Magistraţii Tribunalului Hunedoara s-au pronunţat, joi, asupra cererilor de înlocuire a arestării preventive cu arestul la domiciliu în cazul fostului vicepreşedinte al PNL Hunedoara Alin Simota, considerat lider al unei grupări care şantaja oameni de afaceri din Petroşani, şi al fostului său bodyguard Constantin Cristian Litera.

„Instanţa a admis cererile formulate de inculpaţi pentru înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a arestului la domiciliu. A mai dispus punerea în libertate a inculpaţilor la rămânerea definitivă a deciziei, dacă nu sunt arestaţi sau reţinuţi în altă cauză. Instanţa a impus inculpaţilor obligaţia de a nu părăsi imobilul, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza. DIICOT – Serviciul Teritorial Alba Iulia a contestat decizia, dosarul fiind trimis la Curtea de Apel Alba Iulia pentru soluţionare”, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Hunedoara, Ildiko Glăman.

Fostul vicepreşedinte PNL Hunedoara Alin Simota a fost trimis în judecată, în septembrie 2013, alături de alţi 13 inculpaţi, de procurorii DIICOT Alba Iulia, care susţineau că la cererea acestuia au fost executate acte de violenţă şi răpiri.

Atunci, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Alba Iulia au trimis în judecată, în stare de arest preventiv şi în stare de libertate, 14 persoane, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, lipsire de libertate, şantaj în formă continuată, cămătărie în formă continuată, trafic de persoane în formă continuată, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, fals în declaraţii în formă continuată, instigare la vătămare corporală gravă.

Printre aceştia se mai aflau Constantin Cristian Litera şi Cătălin Penciuc, bodyguarzii omului de afaceri, Florin Voicu Micluţă, Silvan Cornelius Toma şi Daniel Dincă, dar şi Mihai Eminovici Ciobanu, Ioan Petru Moldovan, Mircea Mihăiţă Varodi, Florin Ioan Muntean, Gheorghe Bota, Zorin Avram, Claudiu Alin Anghelina şi Simina Mirela Litera.

Procesul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Alba Iulia, primul termen fiind în 15 octombrie.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2006-2012, cei 14 inculpaţi au constituit un grup infracţional organizat, specializat în şantaj şi fapte de violenţă.

Reţeaua acţiona în principal în judeţul Hunedoara, unii dintre membrii acesteia fiind prosperi oameni de afaceri din Valea Jiului, administrând societăţi comerciale şi finanţând activitatea clubului de fotbal Jiul Petroşani, se arăta într-un comunicat al DIICOT.

Anchetatorii susţineau că jucătorii clubului de fotbal ar fi fost şantajaţi pentru a renunţa la drepturile financiare pe care le aveau. „Practic, inculpaţii îi obligau pe jucători să semneze convenţii nereale prin care se reziliau de comun acord contractele dintre clubul din Petroşani şi aceştia, părţile nemaiavând pretenţii una faţă de cealaltă începând cu data convenţiei de reziliere”, susţineau procurorii.

Anchetatorii mai precizau că gruparea era structurată în „paliere de comandă şi execuţie, specializat în şantaje, sechestrări de persoane, bătăi la comandă (cele 16 persoane vătămate având nevoie de 60-100 de zile îngrijiri medicale), cămătărie, iar activităţile acestuia au fost favorizate şi de către ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IPJ Hunedoara”.

De asemenea, din 2008, membrii reţelei au fost implicaţi şi în comiterea mai multor infracţiuni de înşelăciune în dauna unor firme de asigurări, fiind îndrumaţi în acest sens de complici angajaţi în sistem, susţinea DIICOT.

Astfel, a fost creat un prejudiciu de 400.000 de lei şi 100.000 de euro, în cauză fiind dispuse măsuri asigurătorii.

În ceea ce priveşte activităţile de cămătărie cu care se ocupau membrii reţelei, procurorii susţineau că aceştia acordau împrumuturi cu o anumită dobândă lunară sau săptămânală, până la 20%. „În general, nu se prevedea un termen de restituire, condiţia fiind ca împrumutatul să plătească lunar dobânda (ex. la 10.000 euro trebuia să plătească 1.000 euro pe lună), iar la final, să dea suma împrumutată integral”, se mai arăta în rechizitoriu.

În situaţia în care datornicii nu plăteau dobânzile solicitate, ei erau bătuţi, ameninţaţi şi deposedaţi de bunuri mobile sau imobile şi sume de bani sau trimişi forţat la muncă, în Libia.

Alin Simota a fost consilier local PNL la Petroşani, iar în mandatul 2008-2012 a fost consilier judeţean la Hunedoara.

Simota, care este unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri din judeţ, a dezvoltat afaceri atât în domeniul construcţiilor, cât şi în domeniul energetic, câştigând mai multe licitaţii organizate de Consiliul Judeţean, în perioada în care a fost consilier judeţean.

Echipa de fotbal pe care o finanţa Simota, Jiul Petroşani, a fost retrasă din liga a treia, din cauza datoriilor. Alin Simota, care a controlat de-a lungul timpului mai multe societăţi comerciale, unele dintre ele intrând în insolvenţă, s-a aflat de mai multe ori în atenţia anchetatorilor pentru evaziune fiscală, stopaj la sursă şi emitere de file cec fără acoperire.

În acest dosar, procurorii şi poliţiştii au făcut, în luna iunie a anului trecut, şapte percheziţii la mai multe adrese din judeţul Hunedoara, una dintre percheziţii fiind la Clubul Sportiv Jiul Petroşani, în biroul lui Alin Simota, care a fost ridicat de anchetatori de la locuinţa sa.

Alin Simota şi alţi membri ai grupării conduse de acesta au fost arestaţi, în 12 iunie 2013, de Curtea de Apel Alba Iulia.

 

 

 

blank