Social, Stiri

Fostul şef al Serviciului Permise de Conducere Argeş, condamnat definitiv

Instanţa Supremă a scăzut pedeapsa iniţială, la 6 ani de închisoare

permise (7)

Instanţa supremă i-a condamnat definitiv, luni, în dosarul permiselor eliberate fraudulos în Argeş, pe fostul şef al Serviciului Permise de Conducere Gheorghe Vlăsceanu şi pe fostul său adjunct Vasile Voinea la câte şase ani de închisoare cu executare.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au admis apelurile declarate de fostul şef al Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule (SPCRPCIV) Argeş Gheorghe Codruţ Vlăsceanu, de fostul său adjunct Vasile Voinea, Daniel Zidaru, Laurenţiu Ionuţ Bălan, Traian Proca, Aurelian Rădoi, Ion Ionaşcu, Daniel Paul Mandu, Laurenţiu Georgel Neagoe, Ion Ciripan, Constantin Izabel Tudoroiu, Constantin Marcu, Marius Epure, Nicolae Anghel, Mihai Crăciun, Gheorghe Marius Mierlă, Badea Florin Boroiu, Laurenţiu Constantin Floroiu şi Constantin Tinca împotriva sentinţei din 14 februarie 2012 pronunţată de Curtea de Apel Târgu Mureş.

Astfel, în rejudecare, instanţa supremă i-a redus pedeapsa lui Gheorghe Vlăsceanu de la 14 ani la şase ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită, dispunând ca pedeapsă complementară interzicerea unor drepturi timp de trei ani. Pedeapsa va fi redusă cu perioada în care acesta a fost reţinut şi arestat, respectiv din 14 iunie 2008 până în 7 august 2009.

Vasile Voinea, fostul adjunct al lui Vlăsceanu, a fost condamnat pentru luare de mită tot la şase ani de închisoare cu executare, pedeapsa fiind redusă şi în cazul lui, de la 11 ani şi opt luni. Instanţa a mai dispus ca Voinea să aibă interdicţie de a exercita anumite drepturi încă trei ani după executarea pedepsei principale. Din pedeapsa de şase ani de închisoare va fi scăzută perioada în care Voinea a fost reţinut şi arestat, respectiv 14 iunie 2008 – 7 august 2009.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au redus pedepsele dispuse de Curtea de Apel Târgu Mureş şi în cazul celorlalţi inculpaţi din dosar.

Instanţa i-a condamnat la câte doi ani de închisoare cu executare pe Nicolae Alexandru (pedeapsă redusă de la doi ani şi zece luni), Virgil Ioniţă (de la trei ani), Traian Proca (de la patru ani) şi Eduard Constantin Dumitrescu (de la trei ani).

Pedepse de câte trei ani de închisoare cu executare au primit Aurelian Rădoi (pedeapsă redusă de la şapte ani de închisoare cu executare), Nicolae Anghel (de la patru ani), Constantin Izabel Tudoroiu (de la patru ani), Ion Ciripan (de la patru ani), Daniel Paul Mandu (de la patru ani), Laurenţiu Constantin Floroiu (de la patru ani) şi Constantin Tinca (de la patru ani).

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a condamnat la câte patru ani de închisoare cu executare pe Gheorghe Marius Mierlă (pedeapsă redusă de la şapte ani de închisoare cu executare), Ion Ionaşcu (de la cinci ani şi şase luni) şi Laurenţiu Georgel Neagoe (de la opt ani). Badea Florin Boroiu a primit o pedeapsă de trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, după ce la Curtea de Apel a fost condamnat la şapte ani de închisoare.

Potrivit deciziei ICCJ, în cazul lui Florin Stoica a fost menţinută pedeapsa de un an şi şase luni de închisoare cu executare, în timp ce pentru Laurenţiu Ionuţ Bălan instanţa a decis să scadă pedeapsa de la nouă ani şi şase luni la şase ani de închisoare cu executare. Instanţa a constatat că Bălan este arestat într-un alt dosar.

Judecătorii instanţei supreme au mai decis pedepse de câte doi ani de închisoare pentru Florian Mircea Silveanu (pedeapsă redusă de la trei ani de închisoare), Mihai Crăciun (de la trei ani) şi Constantin Marcu (de la trei ani), iar pe Marius Epure l-au condamnat la trei ani de închisoare (de la patru ani). În cazul celor patru, instanţa a dispus suspendarea executării pedepselor.

Decizia instanţei supreme este definitivă, inculpaţii care au primit pedepse cu executare urmând să fie încarceraţi.

În decembrie 2008, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a 28 de persoane, pentru fraudarea examenelor pentru obţinerea permisului de conducere la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule Argeş.

Potrivit DNA, în perioada 2006 – iunie 2008, în judeţul Argeş şi-a desfăşurat activitatea un grup infracţional organizat, care a acţionat în scopul obţinerii unor sume de bani pretinse şi primite de la mai multe persoane, pentru a le facilita acestora obţinerea în mod fraudulos a permiselor de conducere de la SPCRPCIV Argeş.

Membrii acestui grup şi-au asumat mai multe „îndatoriri”, respectiv racolarea persoanelor din mai multe judeţe interesate să obţină permisul de conducere prin coruperea unor funcţionari publici, schimbarea domiciliului viitorilor candidaţi, falsificarea documentelor necesare schimbării domiciliului, facilitarea promovării, în mod ilegal, a examenului pentru obţinerea permisului de conducere.

Judecarea dosarului permiselor din Argeş a început la Curtea de Apel Târgu Mureş în 15 ianuarie 2009. În februarie 2012, 16 inculpaţi în dosarul permiselor eliberate fraudulos în Argeş, între care fostul şef al SPCRPCIV Gheorghe Codruţ Vlăsceanu şi fostul său adjunct, Vasile Voinea, au fost condamnaţi de Curtea de Apel Târgu Mureş la închisoare cu executare.

Instanţa a dispus, totodată, anularea a peste 50 de permise obţinute fraudulos, confiscarea şi distrugerea chestionarelor ridicate în iunie 2008 de DNA, precum şi arhivarea a 269 de copii pe suport digital şi optic ale mijloacelor de probă.

Sentinţa Curţii de Apel Târgu Mureş a fost atacată cu recurs la instanţa supremă, care luni a dat o decizie definitivă.

blank