Featured, International

Fostul șef al Interpolului, condamnat, la ani grei de pușcărie pentru lure de mită

Fostul șef al Interpolului a fost condamnat la 13 ani și 6 luni de închisoare în China, după ce a recunoscut că a primit mită în valoare de peste 2 milioane de dolari, informează DW.com.

Meng Hongwei a dispărut anul trecut în timpul unei deplasări în China. Ulterior, a reapărut și a fost arestat și dat afară din Partidul Comunist.

Pe lângă sentința cu închisoarea, Meng va trebui să plătească despăgubiri de 290.000 de dolari, deși acesta a recunoscut în luna iunie a anului trecut că a primit mită de 2,1 milioane de dolari.

Fostul șef al Interpolului Meng a dispărut în septembrie 2019 în timpul unei deplasări din Franța, unde se află sediul Interpol, în China. Ulterior, a fost arestat și pus sub acuzare. Soția sa a primit azil politic în Franța în luna ianuarie și a spus că acuzațiile aduse soțului ei au motivație politică.

Peste un milion de oficiali chinezi au fost condamnați în China în cadrul campaniei anti-mită declanșată de președintele Xi Jinping în urmă cu șase ani. Beijing-ul spune că rolul acesteia este să reducă corupția, însă analiștii susțin că a fost folosită și pentru a îndepărta rivalii politici.