Acadmiei
Actualitate, Featured

Foștii șefi ai Acadmiei de Poliție, condamnați pentru că au șantajat-o pe Emilia Sercan

Chestorul Adrian Iacob, rectorul  Acadmiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza” și comisarul sef Petrica-Mihail Marcoci, prorectorul institutiei (funcție avută la data faptei), au fost condamnaţi în primă instanţă în dosarul de șantaj al jurnalistei Emilia Șercan.

Foştii şefi ai Acadmiei de Poliţie Adrian Iacob şi Petrică Mihail Marcoci au fost condamnaţi în primă instanţă în dosarul de şantaj în cazul jurnalistei Emilia Şercan.

Foştii şefi ai Academiei de Poliţie au fost condamnaţi în dosarul de şantaj în cazul jurnalistei Emilia Şercan
Fostul rector al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, chestorul Adrian Iacob, şi fostul prorector al unităţii de învăţământ Petrică Mihail Marcoci au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie într-un dosar în care sunt acuzaţi de instigare la şantaj. Este vorba despre dosarul amenințările primite de jurnalistul Emilia Şercan, care a primit mesaje de ameninţare pentru a o constrânge să înceteze investigațiile jurnalistice care vizau suspiciunile de plagiat din cadrul academiei.

Foștii șefi ai Acadmiei de Poliție, condamnați pentru că au șantajat-o pe Emilia Sercan

Procurorii DNA au reţinut că la sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2019, inculpații Iacob Adrian și Marcoci Petrică-Mihail, în calitate de rector, respectiv prorector al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, l-au determinat pe inculpatul Bărbulescu Gheorghe Adrian să transmită unei persoane, jurnalist de investigație – persoană vătămată, mesaje de amenințare pentru a o constrânge să înceteze investigațiile jurnalistice care vizau suspiciunile de plagiat din cadrul academiei, urmărind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională.

„Iacob Adrian și Marcoci Petrică-Mihail i-au cerut lui Bărbulescu Gheorghe Adrian, profitând de ascendentul pe care li-l dădeau relația de subordonare funcțională, diferența de vârstă și de grad profesional, precum și de recunoștința acestuia pentru că după absolvire fusese menținut în cadrul academiei, să achiziționeze mai multe aparate de telefon second hand și cartele preplătite pentru a transmite mesaje de amenințare persoanei vătămate. Concomitent, cei doi instigatori i-au promis polițistului care a trimis efectiv mesajele de amenințare că îi vor asigura protecția pentru a nu fi tras la răspundere penală și i-au adresat încurajări pentru a-i întări
rezoluția infracțională pe parcursul săvârșirii faptelor”, se arată în comunicatul DNA.

Solicitări similare au fost transmise de inculpați unui alt ofițer debutant din cadrul academiei, care însă nu le-a dat curs, mai precizează procurorii.
„Aceste demersuri au fost determinate de faptul că, în perioada menționată, persoana vătămată a publicat mai multe articole care vizau în mod direct activitatea Academiei de Poliție, care ar fi putut avea consecințe semnificative asupra carierei și reputației celor doi inculpați.
După trimiterea mesajelor de amenințare, inculpații au avut mai multe convorbiri cu autorul faptei, folosind aplicații telefonice criptate sau prin intermediari, prilej cu care i-au cerut să șteargă toate schimburile anterioare de mesaje, i-au indicat ce să declare organelor de urmărire penală și l-au asigurat că va primi o pedeapsă ușoară, precum și că va fi menținut în cadrul academiei chiar în situația unei condamnări”, se mai arată în comunicatul DNA.

Față de inculpatul Bărbulescu Gheorghe-Adrian, procurorii anticorupție au dispus disjungerii cauzei în vederea încheierii unui acord ca urmare a recunoașterii vinovăției.

blank